Záhradníčenie pri svite Mesiaca je fenomén

Záhradníčenie pri svite Mesiaca je fenomén, ktorý musíte vyskúšať Foto: Pexels.com

Ide to aj inak. Na získanie silnejších a plodnejších rastlín vo vašej záhradke môžete použiť mesačné fázy. Všetci vieme, ako sadiť počas dňa a na slnku. Ale vedeli ste, že môžete záhradkárčiť aj pri svite Mesiaca, ktoré vám pomôžu určiť najlepší čas na sadenie, zalievanie alebo hnojenie?

Mesiac a slnko ovplyvňujú gravitačné pole Zeme, ktoré vytvára prílivy veľkých vodných plôch. Rovnako ako na veľké vodné plochy, Mesiac má vplyv aj na tie menšie. Tento fakt môže spôsobiť, že sa jeho vplyvom vlhkosť v pôde zvýši a podporí rast v rastlinách.

Hlavné výhody záhradníčenia pri svite Mesiaca zahŕňajú rýchlejšie klíčenie semien, rýchlejší rast nových výhonkov, bohatú úrodu a silnejšie rastliny s menším počtom škodcov a chorôb. Mesiac vám tiež môže pomôcť s burinou. Zistíte, že môžete skutočne ťahať burinu ľahšie počas splnu.

blur-close-up-dark-1301856
Zdroj foto: Pexels.com

Štyri fázy Mesiaca vo vašej záhrade

Každá fáza trvá približne sedem dní. Čo kedy robiť, akú výsadbu alebo údržbu?

1. Nový mesiac (nov)
Počas tejto fázy ťahá Mesiac z pôdy vlhkosť smerom hore, čo spôsobuje, že semená napučia a vyklíčia. Stimuluje aj rast koreňov a listov. Nová fáza Mesiaca je vhodná na pestovanie nadzemných plodín ako sú šalát, brokolica, špenát, obilniny a iná listová zelenina.

Ako skombinovať záhradu pre bohatšiu úrodu

2. Druhá štvrť (dorastajúci polmesiac)
Gravitačný ťah Mesiaca nie je taký silný ako v poslednej štvrti, ale keďže je mesačné svetlo jasnejšie, listy rastú intenzívnejšie. Táto fáza je ideálna pre pestovanie novej zeleniny.

agriculture-crop-cultivation-95215
Zdroj foto: Pexels.com

3. Úplnok (spln)
Gravitačný ťah je najsilnejší práve počas splnu. Vlhkosť z pôdy stúpa, ale hneď po splne sa mesačné svetlo znižuje. Výsledkom je lepší vývoj koreňov, takže táto fáza je ideálna na pestovanie koreňových plodín a cibúľ.

4. Posledná štvrť (zmenšujúci sa polmesiac)
Táto fáza je považovaná za akési oddychové obdobie kvôli oslabenému gravitačnému ťahu a zníženému mesačnému svitu. Namiesto pestovania sa táto fáza používa na údržbu, ako je presádzanie, prerezávanie, hnojenie a zber plodín.

Nabudúce sa, milí záhradkári, pri plánovaní vášho záhradkárskeho kalendára pokojne pozrite na stav Mesiaca, pokiaľ chcete mať silnejšie a plodnejšie rastliny.