Chyby pri pestovaní zeleniny

chyby pri pestovaní zeleniny Zdroj foto: Pexels

Tu sú chyby pri pestovaní zeleniny, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Pestovanie vlastnej zeleniny je zábavný a obohacujúci spôsob, ako „nakŕmiť“ svoju rodinu. Nanešťastie, niekedy sa veci pokazia. Tu je zoznam bežných chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť, aby vaša vegetariánska záhrada bola v top forme.

pestovanie zeleniny
Zdroj foto: Pexels

Chyby pri pestovaní zeleniny, ktoré robia aj skúsení záhradkári

Výsadba príliš skoro

Na jar je už väčšina záhradkárov dychtivá vrátiť sa späť do záhrady. Ak žijete na miestach, kde sú teploty aj na jar stále nízke, vyhnite sa sadeniu plodín, ako je paradajka, uhorka, melón a baklažán.

Tesne pri sebe

Niektorým šalátovým plodinám, ako je špenát, hlávkový šalát, rukola a kapusta, nevadí, že rastú tesne pri sebe. Avšak, väčšina zeleniny si vyžaduje dobrú cirkuláciu vzduchu, aby zostala zdravá, takže sa uistite, že priestor od seba majú dostatočný. Ak sú vysadené príliš blízko, vaše rastliny zasiahne pleseň. Zelenina, ktorá potrebuje trochu viac dýchať je brokolica, karfiol, baklažán, kukurica, zemiaky a papriky.

Ako správne pochopiť symboly na obaloch osiva?

Príliš veľa alebo príliš málo vody

Konzistentné zalievanie je nevyhnutné pre dobrú úrodu. Väčšina plodín je v poriadku, keď dostane jeden centimeter vlhkosti týždenne. Kúpte si merač dažďa na monitorovanie dažďových zrážok a použite zavlažovaciu hadicu, aby sa deficit počas suchých dní doplnil. Rastliny, ktoré sú zbavené vody, vykazujú zjavné známky vädnutia a žltých listov a plody budú zakrpatené alebo deformované. Zelenina, ktorá dostáva príliš veľa vody môže prasknúť, ak je zalievanie nekonzistentné.

garden-gardening-plant-6442
Zdroj foto: Pexels

Ďalšie skvelé rady, ako nepochybiť pri pestovaní zeleniny

Rast v tme

Zelenina a bylinky potrebujú aspoň šesť hodín priameho slnečného žiarenia denne. Niektoré listové plodiny, ako je šalát a špenát, sa môžu pestovať v čiastočnom tieni. Ak nemáte slnečný pozemok, skúste záhradníčiť v kontajneroch, ktoré môžete presúvať na terasu a pod. Zelenina pestovaná v tienistých podmienkach nebude produkovať veľké a chutné plody.

Jednoduché tipy pre tých, ktorí nemajú záhradu

Oživovanie pôdy

Dobrá pôda je kľúčom k úspechu a pre každú záhradu je obzvlášť dôležitá. Zelenina sa musí „kŕmiť“, takže jej pôdu obohaťte niekoľkými centimetrami kompostu. Najlepší čas na zlepšenie pôdy je skoro na jar hneď po jej vyschnutí. Urobte si test pôdy, stlačte hŕstku do dlane. Ak pôda vytvára pevnú hmotu, je stále príliš mokrá na prácu.

Odstránenie buriny

Nie je žiadne prekvapenie, že burina dusí vaše plodiny a súťaží s nimi o vlhkosť a jedlo. Niektoré semená burín môžu zostať spať v pôde po celé desaťročia a jediná vzorka môže produkovať až 500 000 semien na jednu rastlinu! To je dôvod, prečo je veľmi dôležité odstrániť burinu hneď, ako ju nájdete.