Kvetinová záhrada na zjedenie: Vypestujte si jedlé kvety!

Kvetinová záhrada na zjedenie Zdroj foto: Pexels

Jedlé kvety sú rovnako krásne ako v záhrade, tak na tanieri. Pridávajú chuť a farbu akémukoľvek jedlu. Tu sú odrody, ktoré môžete bezpečne trhať a konzumovať. Je vaša kvetinová záhrada na zjedenie?

Šalát s jedlými kvetmi

Najbežnejšie jedlé kvety sú žerucha, sirôtka, nechtík a tulipán. Tieto kvety sa ľahko pestujú bez použitia chemikálií alebo pesticídov. Aj mnohé ruže sú chutné, ale nemusia sa pestovať organicky. Dobrým pravidlom je: Ak nemôžete identifikovať kvetinu ako jedlú, nejedzte ju. Ak máte astmu, sennú nádchu alebo iné alergie, nejedzte kvety vôbec.

Nikdy nejedzte kvety zo škôlky, záhradného centra alebo kvetinárstva. Pravdepodobne majú v sebe chemické zvyšky, ktoré sa koncentrujú práve v kvetoch.

jedlé kvety
Zdroj foto: Pexels

Sirôtka

Jej kvety pokrývajú každú farbu dúhy, takže si môžete zdobenie jedla vychutnať. Naplánujte si party mesiace dopredu a vypestujte si ju. Jej chuť je mierne mätová. Vyskúšajte túto kvetinu zapečenú do sušienky, ako šalátovú prísadu, alebo ako dezerty na ochutnávku.

Nápoj z 5 prírodných zložiek, ktoré zabíjajú infekciu vo vašom tele

Kapucínka

Je jedným z najčastejšie konzumovaných kvetov. Kvety môžu byť žlté, oranžové alebo červené, rovnako majú aj tlmené tóny. Listy aj kvety majú korenistú chuť a najlepšie sa konzumujú tepelne neupravené. Hoďte si jej lístky do šalátov, do sendviča, alebo uvarte nejaké korenené predjedlo.

jedlé kvety
Zdroj foto: Pexels

Ruža

Nielenže vyzerajú krásne v kytici, ale dobre sa párujú v niektorých chutných pokrmoch. Ruže môžu byť bez chuti, sladké, parfumované alebo mierne korenisté. Nakrájajte okvetné lístky a zmiešajte s cukrom. Nechajte ich týždeň vylúhovať a použite na pečenie a na dezerty.

jedlé kvety
Zdroj foto: Pexels

Tulipán

Tulipány sú krásne chrumkavé, najmä v spodnej časti okvetných lístkov. Chuť sa pohybuje od hrachu po fazuľu. Použite lístky tulipánov ako nízkokalorickú náhradu čipsov s dipom.

 

Orgován

Ide o ďalšie variabilné kvety s trávnatou chuťou alebo príjemnou parfumovanou chuťou. Použitie ich do kuracích a ovocných šalátov alebo ako doplnok na ochutenie vody.