Májové práce v ovocnej záhrade: Na toto nezabudnite

práce v ovocnej záhrade zdroj: pixabay.com

Pripomíname vám májové práce v ovocnej záhrade, na ktoré by ste nemali zabudnúť.

Májové práce v ovocnej záhrade

Je máj, lásky čas, no aj čas venovať sa intenzívnejšie svojim záhradám. Keď je reč o ovocnej záhrade, nie je na škodu spomenúť desiatku vecí, na ktoré by ste práve v máji určite nemali zabudnúť. Máj je vhodné obdobie na pokračujúce štepenie ovocných drevín (očkovanie, vrúbľovanie). Očkovanie je spôsob rozmnožovania, keď sa na podpník prenáša očko, vyzretý púčik so štítkom kôry.

Skúseným záhradkárom je to úplne jasné, no nováčikovia – nezabúdajte na pravidelné kyprenie pôdy a dostatočnú závlahu. Výdatne zavlažovať je potrebné najmä jahody a maliny a dôležitá rada znie – po odkvitnutí je potrebné ich prihnojiť. Maliny sa stávajú čoraz obľúbenejším ovocím na pestovanie. Nielen pre úžasnú sladkú chuť, ale aj pre nenáročnosť pestovania. Pestovať je ich možné aj v menej kvalitných pôdach, no so zapracovaním kompostu. Pri pestovaní malín dbajte na dostatok slnečného svetla a vlahy.

Obľúbené sú aj jahody, ktoré sa často nazývajú “kráľovským” ovocím. Tieto vznešené plody skvele chutia napríklad v kombinácii so šampanským. Nezabudnite trsy jahôd podložiť. Je to skvelé, aby neboli plody znečistené od zeminy. Na tento účel používame fóliu či rôzne plastové podložky. Veľmi obľúbené sú netkané textílie, nakoľko udržujú potrebnú vlhkosť v pôde, podporujú rozvoj koreňového systému a zabraňujú prerastaniu buriny.

apple-1873078_960_720
zdroj: pixabay.com

Pozor na mrazy aj škodcov

V máji je pri práci v ovocnej záhrade dôležité dbať na ochranu pred neskorými mrazmi – či už zadymovaním, rosením, prikurovaním, zakrývaním alebo tienením. Často sa využíva metóda zadymovania. Pamätajte, zadymujeme len pri bezvetrí. Páliť sa odporúča látky, ktoré viac tlejú ako horia pre vyššiu účinnosť (drevo, raždie a podobne). Umiestnenie týchto látok je potrebné tak, aby sa dym rozšíril medzi zakvitnuté stromy.

7 tipov, ako sa vyhnúť škodcom a chorobám

Ak má vaša ovocná záhrada dobre prospievať, je potrebné sa zamerať aj na prihnojovanie priemyselnými hnojivami. Ovocné stromy vyťažia z pôdy obrovské množstvo živín a ak chceme kvalitnú úrodu, musíme tieto živiny vrátiť späť. Je dobré zamerať sa nielen na priemyselné hnojivá, ale aj na rýchlejšie rozložiteľné hnojivá ako je napríklad konský trus. Vhodné je aj použitie kompostu či rašeliny. Nezabudnite tiež na adekvátne ošetrovanie ovocných drevín proti chorobám a škodcom.

Pre pestovateľov viniča je dôležité nezabudnúť na vylamovanie nerodivých letorastov a vyväzovanie ostatných. Vylamovaním odstránime nerodivé, nepotrebné výhonky a výhonky zahusťujúce ker. Vylamovanie je potrebné praktizovať najmä pri bujne rastúcich odrodách viniča. V máji by záhradkári nemali zabúdať ani na vrúbľovanie ríbezlí, egrešov za zelena či ošetrenie štepencov.