Nadmerné polievanie. Skutočne to najhoršie, čo môžete izbovým rastlinám spraviť?

izbové rastliny zdroj: pixabay.com

Niekedy je menej viac. Dvojnásobne to platí pri polievaní izbových rastlín. Nadmerné polievanie je zabijakom izbových rastlín číslo jedna. Ak vaše listy začínajú naberať žltkastý nádych, môže to signalizovať nadmerné polievanie.

Koreňová hniloba

Nadmerne vlhká pôda spôsobuje koreňovú hnilobu. Vo vode sa nachádzajú baktérie z radu Phytophthora a tie sú pôvodcami koreňovej hniloby. Pri nadmernom polievaní izbových rastlín sa im darí znamenite. A to je zle.

Spomínaným baktériám sa darí pri vysokej vlhkosti, pri nízkom obsahu kyslíka a infikujú slabé korene.

Ako sa vyhnúť vysokej vlhkosti je jasné – nadmerne izbové rastliny nepolievať. Ako zabrániť nízkej hladine kyslíka? Tá nastáva keď je pôda zle prevzdušnená. Spôsob ako tomu zabrániť je pravidelne pôdu prevzdušňovať. Zamerajte sa na občasné prekyprenie pôdy, aby ste zabránili nízkej hladine kyslíka a tým aj koreňovej hnilobe.

pexels-photo-1462646
zdroj: pexels.com

Pozor najmä na nedostatok svetla

Baktérie Phytophthora napádajú slabé korene. Ako tomu zabrániť? Nuž predstavte si hladujúceho človeka. Tiež má oslabenú imunitu a je náchylnejší k chorobám a infekciám. Tak aj izbové rastliny. Hladujúca rastlina je náchylnejšia na vznik koreňovej hniloby pri vlhkej a zatuchnutej pôde. Izbová rastlina hladuje, keď je dlhodobo pri zlom osvetlení. Takže keď nadmerne polievate rastliny nachádzajúce sa dlhodobo v zlom osvetlení, máte zarobené na problém. Dobré svetlo je základom pred prevenciou hniloby koreňov.

Ako efektívne zavlažovať trávnik?

Hnojivo je potravou pre izbové rastliny. To je názor, ktorý v sebe živí mnoho ľudí. Nemajú však pravdu. Hnojivá sú len doplnkom vitamínov a minerálov. Rastlina si vytvára svoju vlastnú výživu prostredníctvom fotosyntézy a preto neexistuje žiadna náhrada za svetlo.

Ak sa vrátime k otázke z titulku tohto článku: Je nadmerné polievanie to najhoršie čo môžete izbovým rastlinám spraviť? Nie. Viac škody narobí nedostatok svetla. Pri dostatku svetla si izbové rastliny dokážu poradiť aj s trochou vlhkosti navyše.

Dostatok svetla, dostatok kyslíka a vody tak akurát. Držte sa tohto jednoduchého princípu a vaše izbové rastliny budú krajšie ako kedykoľvek predtým.