4 tipy, aby vaša záhrada v máji krásne zakvitla

záhrada zdroj foto: pixabay

Naše zelené kráľovstvo je práve v máji najkrajšie. Musíte však pre to urobiť niekoľko zásadných vecí. Tu nájdete 4 tipy, aby vaša záhrada krásne zakvitla.

Bez kvetinových záhonov váš pozemok nemá to správne čaro. Aby vaša záhrada v máji krásne zakvitla a vy ste sa mohli tešiť z nádhery kvetov čo najdlhšie, treba pre to urobiť niekoľko vecí.

Takto vám nebudú rezané tulipány rýchlo opadávať

Doprajte tulipánom hnojivo

Aj keď v niektorých kútoch Slovenska už tulipány odkvitli, niekde ešte krášlia naše záhradky. Či je to už tak, či onak, budú vám vďačné za doplnkovú výživu. Dôležité však je prihnojiť ich v pravý čas.

Počas skorej jari potrebujú vaše tulipány dostatok dusíka, aby sa podporila tvorba zelených častí rastliny. Pred kvitnutím a počas neho vašim kvetinám doprajte hnojivo so zvýšeným obsahom draslíka a fosforu.

Po odkvitnutí je veľmi dôležité odkvitnuté stonky tulipánov odstrihnúť , aby sa cibuľky nevysiľovali tvorbou semien.

aby záhrada zakvitla
Kana indická, Zdroj foto: Pixabay

Kana indická je obľúbená kvetina a hoci by jej mohli ublížiť májové mrazy a vysádzať na záhony sa odporúča až po 15. máji, do kvetináčov ju môžete sadiť už teraz. Na pestovanie v črepníkoch sa hodia nižšie druhy, najlepšie do 75 cm. Kana indická sa vám odvďačí farebnou záplavou kvetov a  jej pestovanie nie je vôbec náročné.  Keďže tieto rastliny milujú teplo, bude sa im páčiť na slnečnom mieste chránenom pred vetrom.

Čas na sejbu letničiek

Koncom apríla a začiatkom mája je vhodný čas na siatie letničiek. Drobné osivo sa sadí trošku náročnejšie. Môžete si to zjednodušiť tak, keď ho zmiešate s trochou jemného suchého piesku, aby sa vám podaril rovnomerný výsev. Tu sú druhy letničiek, ktoré môžete vysadiť už teraz:  nechtík lekársky, cínie, slamihovka, hlaváč a ďalšie.

kleoma
Kleoma, zdroj foto: Pixabay

Motýlia krása kleomy

Kvety tejto letničky sa podobajú na motýlie krídla. Rastlina je vysoká 100 až 150 cm. Kleoma tŕnitá vás bude tešiť svojimi  ružovofialovými kvetmi od júna do neskorej jesene. Postačí ju pritom pravidelne zalievať a raz týždenne prihnojiť tekutým hnojivom pre kvitnúce rastliny. Rovnako ako kana indická, má rada slnečné stanovište.