Zber liečivých rastlín: Skorocel zahojí vaše rany

Zber liečivých rastlín: Skorocel zahojí vaše rany Zdroj foto: Pixabay

Už naše staré mamy si prikladali skorocel na rany. Čo okrem toho dokáže, a prečo ho zbierať? Zber liečivých rastlín prináša mnoho výhod.

Zber liečivých rastlín  bol zaužívaný na každej dedine. Nečudo. Väčšinou sa zbierali rastlinky, ktoré rástli všade okolo nás a predstavovali pre nás prírodné liečivo. Tak ako táto rastlina. Skorocel kopijovitý je nenápadná bylinka, ktorá rastie popri cestách a na mnohých lúkach. Jeho liečivé účinky poznali aj naše staré mamy. Najmä čo sa týka rán. Ak ste sa napríklad porezali, odporúčalo sa priložiť list na ranu, pretože dokázal zastaviť krvácanie a mal protizápalové účinky. Urýchlil tiež hojenie jaziev či iných poraní kože.

Skorocel obsahuje mnohé prospešné látky pre naše zdravie. Medzi ne patria napríklad horčiny, sliz, soli vápnika i draslíka, flavonoidy, vitamín C, aukubín, triesloviny, kyselina kremičitá. Vďaka nim má antibakteriálne účinky. Dokáže liečiť zápaly kože, priedušiek, hltana, ústnej dutiny či žalúdka. Pomáha tiež pri dráždivom kašli, hemoroidoch či žalúdočných vredoch. Táto liečivá rastlina uľahčuje navyše i vykašliavanie a zmierňuje suchý dráždivý kašeľ.

Skorocelové listy sa začínajú zbierať od apríla do augusta. Z usušených listov sa robí zápar. Z čerstvých sa lisuje šťava, ktorá je výborná na prečistenie krvi. Zo skorocelu sa pripravuje aj víno alebo tinktúra.