Na tieto druhy ovocia by ste nemali zabúdať

7 druhov ovocia, na ktoré nezabúdajte Zdroj foto: Pixabay.com

Vieme, že ovocie je zdravé, ale  tušíme ako konkrétne a aké množstvo máme denne zjesť? Poďme si to pripomenúť. Na tieto druhy ovocia určite nezabúdajte!

Na tieto druhy ovocia nezabúdajte

Jahody

Účinky : Jahody obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Taktiež urýchľujú látkovou výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Prinášajú úľavu pri reumatizme.

Množstvo : Stačí jesť 20dkg jahôd denne v dobe sezóny.

Čerešne

Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržovať zdravú pokožku a pravidelný srdečný tep. Čerešne odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väzív. Taktiež obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Čerešňové listy sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reumatizme.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo.

V Británii majú prvého robota na zber malín

Ríbezle

Účinky : Pôsobia proti artérioskleróze, nachladnutiu a pri črevných problémoch. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na betakarotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápaloch. Sú výborných zdrojom draslíka.

Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, predovšetkým čerstvé bobule, nakoľko džúsy obsahujú len malé percento ovocia.

Hrozno

Účinky : Hrozno patrí vo všeobecnosti k najzdravšiemu druhu ovocia. Hrozno obsahuje kyselinu listovú, minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najmä draslík, ktorý pomáha odstraňovať z organizmu odpadové látky a vláknina podporuje činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamíny C, E a B. Regeneruje vrchnú časť pokožky a dodáva telu množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečbe chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

Množstvo: Hrozno môžete jesť neobmedzene a používať ho na prípravu rozličných jedál.

Hruška

Účinky : Obsahuje hlavne vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Má antibakteriálne, močopudné účinky, najmä v kombinácii s ovsenými vločkami. Plody alebo šťava sa používajú na liečbu obezity, močových kameňov či vysokého krvného tlaku. Varené a pečené hrušky sa používajú na liečbu kašľu. Hrušky prečišťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia.

Množstvo : Podľa chuti, ideálne raz za deň.

Jablko

Účinky : Jablká majú vysoký obsah vody, málo sacharidov a je bohaté na vitamíny a stopové prvky.

Jablka majú taktiež vysoký obsah draslíku. Regeneruje a čistí organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú proti hnačkám. Sú osvedčeným prostriedkom pri problémoch s kĺbmi. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzujúca kúra.

Množstvo : Konzumácia jedného jablka ráno a večer výborne regeneruje a čistí organizmus.

Marhule

Účinky : Obsahujú kyselinu listovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitní systém a chránia pred vplyvom voľných radikálov. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa.

2 metódy, ako vysadiť mach vo vašej záhrade

Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte neobmedzene. Hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému človeku okolo 20% denného príjmu draslíku a ženám viac ako 10% železa.

Pozor: Tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať mnoho marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu vyvolať hnačky a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť.