Extrémne sucho! Kedy a koľko vody?

sucho v záhrade - zavlažovanie Zdroj foto: Pexels

Ako polievať záhradu počas extrémnych horúčav, keď panuje sucho? Poradíme vám ako správne zavlažovať záhradu. Tu je niekoľko zásad.

Začalo sa obdobie výrazného sucha, ktoré môže mať na našu úrodu neželaný vplyv. Napriek tomu, že je podľa kalendára ešte jar, pôda začala praskať, zosychať ako počas leta.

Ovocia je tento rok veľmi málo, za čo môže najmä nepriaznivé počasie. Dôvodom je sucho, horúčavy a potom zase náhle ochladenie.

Ako efektívne zavlažovať trávnik?

Extrémne sucho? Vaše rastliny potrebujú zavlažovať

Aby bola vaša záhrada a plody kvalitné, zavlažujte vo väčšom množstve a hlavne dlhšie. Aj ona sa potrebuje ako vy napiť. Zalievajte minimálne dvakrát denne. Prvý raz skoro ráno a potom večer, keď zapadne slnko.

polievanie záhrady
Zdroj foto: Pexels

Nové a mladé rastlinky zavlažujte častejšie

Práve tie vyžadujú viac závlahy v menších dávkach. Potrebujú vodu každé 2 až 3 hodiny. Dôvodom je, že mladé rastliny nemajú vyvinutý dostatočný koreňový systém, ktorý by sa postaral o dostatok živín a vlahy z pôdy. Staršie tzv. skúsenejšie rastliny stačí zavlažovať veľkými dávkami iba dvakrát denne. Polievajte, aj keď je pod mrakom či trochu spŕchne. Jemný dážď sa totiž vyparí.

Rovnako ako je pre ľudský organizmus voda životne dôležitá a nevyhnutná pre správny chod a funkcie, tak aj pre rastliny a záhradu je zavlažovanie otázkou života a smrti. Preto je dôležité k tomu pristupovať zodpovedne a s plnou vážnosťou. Dodržiavajte základné zásady správneho zavlažovania a sucho už viac vašu záhradu nebude trápiť.

Desať zlatých pravidiel pre polievanie záhrady si môžete prečítať tu.