10 fascinujúcich vecí, ktoré ste nevedeli o ružiach

fascinujúce veci o ružiach zdroj: pixabay.com

Krásne kvitnúce a rozpínajúce sa ruže sú akýmisi kráľovnami každej záhradky. Prinášame vám desiatku zaujímavostí, ktoré ste o ružiach možno netušili.

Vedeli ste o ružiach, že…

Sú súčasťou obrovskej rodiny

Vedeli ste, že existuje viac ako sto rôznych druhov ruží? Líšia sa od seba farbou, tvarom i preferenciou podnebia. Najbežnejšie sa vyskytujú čajové ruže.

Nemajú tŕne

Určite to často hovoríte či počujete – ruže majú tŕne. Nemajú. Technicky správne, ruže majú pichliače, nie tŕne. Botanicky uvedené, tŕne majú hlbšie korene v rastlinnom kmeni, zatiaľčo pichliače sú na povrchu a ľahšie sa dajú odstrániť.

Čo ničí vaše ruže? Toto platí na ich nepriateľov

Skutočne ich milujeme

Zámorskí odborníci robili prieskum medzi americkými záhradkármi a až 30 000 z nich za najobľúbenejšiu rastlinu označilo ruže.

Sú hviezdami v mnohých štátoch

Štyri štáty si vybrali ružu ako svoju oficiálnu kvetinu – Gruzínsko, Iowa, New York a Severná Dakota.

George Washington

Čo má tento významný štátnik spoločné s ružami? Viac ako si myslíte. George Washington bol prvým pestovateľom ruží v USA a dokonca jednu odrodu pomenoval po svojej matke Mary Washingtonovej.

ruže
zdroj: pixabay.com

Existuje množstvo skrytých významov

Farba ruže určuje jej význam. Červené ruže znamenajú lásku, ružové znamenajú milosť, broskyňové odtiene ruží symbolizujú skromnosť a oranžová farba ruže znamená fascináciu. Ktoré preferujete vy?

Hlboké historické korene

Podľa Guinnessovej knihy svetových rekordov sú ruže najstarším druhom rastliny pestovanej ako dekorácia. Už starovekí Rimania pestovali ruže, zdobili nimi budovy a nábytok a dokonca robili koberce z okvetných lístkov ruží.

Môžu žiť veľmi, veľmi dlho

Traduje sa, že najstaršie ruže rastú na katedrále v Hildenheime v Nemecku a majú viac ako tisíc rokov.

Rastú veľmi, veľmi vysoko

V záznamoch je uvedené, že najvyššia ruža je v Morristowne, v štáte New Jersey a meria viac ako päť a pol metra.

Február – mesiac ruže

Valentín – deň zaľúbených. Každoročne sa pre tento sviatok pestuje viac ako 100 miliónov ruží. Nuž, ruže sa s romantikou a zaľúbencami spájajú odjakživa.