Domáci ríbezľový rôsol či mušt. Pripravte si ich sami

domáci ríbezľový rôsol Zdroj foto: Pixabay.com

Aj takto sa dajú zužitkovať ríbezle z vašej záhrady. Domáci ríbezľový rôsol stojí za vyskúšanie

Pripravujete každoročne domáci ríbezľový džem, sirup alebo mušt? Čo tak tento rok vyskúšať rôsol z tohto zdravého ovocia z vašej záhrady? Nie je to nič náročné a zvládnete to aj vy.

Recept na domáci ríbezľový rôsol

Budeme potrebovať

2 litre ríbezľovej šťavy, 1,2 kg kryštálového cukru

Urobte si vlastný bonsaj zo smreku alebo jedličky!

Postup

Polovicu čiernych a polovicu červených ríbezlí dobre umyjeme, oberieme zo stopiek, dáme do čistej smaltovanej nádoby, zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, a varíme, až kým nepustia šťavu. Na hrniec pripevníme šatku tak, aby bola prehĺbená, nalejeme do nej uvarené ríbezle a necháme pomaly odkvapkať (nemiešame). Potom šťavu opatrne zlejeme, odmeriame a varíme za stáleho zberania peny, až kým zo šťavy nezostane polovica. Pridáme cukor, zamiešame a varíme, až kým nezrôsolovatie. Nalejeme do menších pohárov a vychladnuté zaviažeme celofánom.

Tip na záver: Ríbezľový mušt

Budeme potrebovať:

Rôzne druhy zrelých ríbezlí. Na jeden liter ríbezľovej šťavy jeden liter vody a 300 g kryštálového cukru.

Postup:

Zrelé ríbezle rýchlo premyjeme studenou vodou, oberieme zo stopiek, roztlačíme, mierne zohrejeme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme ustáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo opatrne precedíme cez šatku. Vylisované ríbezle zalejeme vodou, a to takým množstvom, koľko sme získali šťavy, necháme chvíľu postáť a znova vylisujeme. Potom primiešame cukor a necháme ho roztopiť. Nakoniec prilejeme prvú ríbezľovú šťavu a  premiešame. Naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80°C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.