Najrýchlejšie rastúci strom na svete: Vypestujte si ho

pestovanie najrýchlejšie rastúceho stromu Zdroj foto: Pavel Machu

Je to nádherný strom, ktorý dokáže rásť až do gigantických rozmerov, a to najrýchlejšie na svete. Stačí iba rok a môžete ním už kúriť.

Vedeli ste, že existuje jeden strom, ktorý rastie najrýchlejšie na svete a môžete ho mať aj na vašej záhrade či dvore? Reč je o Paulownii tomentosa. Má čínsky pôvod, nie nadarmo sa mu hovorí aj čínsky cisársky strom alebo strom cisárov. Je to nádherná drevina, ktorá dokáže rásť až do gigantických rozmerov. Stačí iba rok a môžete ním už kúriť. Ale pozor, strom sa dá využiť na ďaleko užitočnejšie veci, ako je napríklad výroba nábytku. Tento stromček si zaslúži, aby ho niekto obdivoval aj po jeho „skolení“.

Záhradný gril z bubna od práčky?!

Stromu tak vzdáte úctu, pretože bol na Zemi ešte skôr ako ľudia. Paulownia tomentosa sa dá pestovať počas roka nonstop. Vyžaduje však tieň na začiatku výsadby. Jej pestovanie nie je zložité a môžete mať z nej veľa dreva a navyše veľmi krásneho.

Skúste to aj vy!

Vyberte si kvetináč podľa toho, koľko stromov chcete vypestovať. Dajte doň množiaci substrát. Zavlažte pôdu tak, aby bola vlhká a potom do nej vložte miniatúrne semienka a zasypte pieskom. 3x denne zavlažujte. Za sedem dní máte na dvore malé Paulownie! Skvelo sa hodí ako okrasný strom aj na sídliská do parku.

Ako na to?

Jeden – dva  týždne semená polievajte a čakajte, než vám začne klíčiť. Pestovanie tohto stromu je naozaj jednoduché. Za týždeň vám skutočne začne klíčiť a z pôdy budú vykúkať malé stromčeky.