Bylinková záhrada a ruže: Ako to správne skombinovať?

bylinková záhrada Zdroj foto: Pixabay.com

Okrasno-bylinkový záhon je vynikajúcim spôsobom, ako spojiť krásne s užitočným. Bylinková záhrada sa dá vytvoriť aj podľa nasledovných tipov.

Vyskúšali ste už niekedy sadiť trvalky spolu s letničkami alebo liečivými rastlinami? Ide totiž o nenáročnú záhradku, vďaka ktorej spojíte príjemné s užitočným. Napríklad bylinková záhrada v blízkosti ruží je výborným nápadom, ktorý oživí vaše zelené kráľovstvo. Správna kombinácia voňavých rastlín odoženie škodcov a nedá šancu ani voškám na vašich ružiach. Navyše sa môžete tešiť z liečivých účinkov byliniek. Čo by nemalo chýbať vo vašej okrasno-bylinkovej záhrade? Tu sú naše tipy.

Začnite s ružami

Do bylinkovej záhrady sa hodia záhonové ruže, ktoré síce nemajú veľké kvety, ale na rastline je ich veľa. Najvhodnejšie sú odrody, ktoré zakvitnú počas roka viackrát, aby ste sa mohli tešiť z ich krásy stále. Farby si voľte už podľa vášho vkusu.

bylinková záhrada a ruže
Zdroj foto: Pixabay.com
Liečivý levanduľový olej: Pripravte si ho doma

Bylinková záhrada – vhodné liečivé rastliny

Pamajorán

Ak ste sa rozhodli pre bylinkovú záhradu, ktorá bude rásť v tesnej blízkosti ruží, určite siahnite po pamajoráne. Je totiž nenáročný na vlahu a živiny a darí sa mu aj v období sucha. Jeho vôňa pomôže zbaviť ruží vošiek. Pamajorán, inak nazývaný dobrá myseľ je prospešná bylinka, ktorá sa používa nielen na dochucovanie jedál. O jeho účinkoch sme písali tu.

Rumanček kamilkový

Romantický pôsobiaca liečivá rastlina vie pomôcť pri mnohých neduhoch, ktoré nás trápia. Preto je užitočné mať ju vždy po ruke. Rumanček pestujeme z priameho výsevu v apríli a na konci leta zakvitne. Ide o nenáročnú bylinku, ktorá pomôže pri plynatosti alebo nachladnutí.

Rebríček obyčajný nielen pre krásu a liečivé účinky

Levanduľa

Tento fialový kvietok vás poteší nielen svojou krásou a vôňou, ale zbaví vaše ruže vošiek a iných škodcov. Okrem toho pomáha pri nespavosti a upokojuje náš nervový systém. Viac o nej tu: 

borák lekársky, bylinková záhrada
Borák lekársky, foto Pixabay.com

Borák lekársky

Modré kvietky tejto liečivej rastliny vyniknú v každom záhone. Na jar stačí vysiať semená priamo na záhon a pravidelne polievať. Borák pomáha najmä zemiakom tým, že odpudzuje škodcov. Nášmu zdraviu pomáha tak, že podporuje správnu funkčnosť srdca, znižuje krvný tlak a zlepšuje zloženie krvi.