Ako založiť záhradku z recyklovaného materiálu

záhradku bez pôdy a z recyklovaného materiálu Zdroj foto: YouTube

Môžete na to použiť napríklad pohár z nutelly, kompótu alebo plastovú fľašu. Prinášame vám postup ako založiť záhradku bez pôdy a z recyklovaného materiálu.

Prinášame vám ďalší spôsob, ako založiť záhradku v byte alebo v priestoroch, kde nemôžete pestovať rastliny vo veľkom.

postup ako si založiť záhradku bez pôdy a z recyklovaného materiálu
Zdroj foto: YouTube

Postačí vám na to aj napríklad pohár z nutelly, kompótu, či iné fľaše, ktoré sa takto dajú skvelým spôsobom recyklovať. Postup nájdete vo videu:

Výber správnej rastliny

Nie všetky rastliny sú vhodné na pestovanie bez pôdy. Na tento účel vyberajte tie, ktorých pôvodným domovom boli tropické oblasti. Sú to napríklad rastliny okrasné listami ako napríklad paprade a palmy, ale aj kvitnúce (orchidey, bromélie). Niektorým pestovateľom sa osvedčilo tiež pestovanie kaktusov alebo sukulentov. Nevyberajte si však sezónne kvety, ktoré sú náchylné na odhnívanie koreňov.

Hnojenie

Na tento účel pestovania nemôžete používať klasické hnojivo na bežné izbové rastliny, ale špeciálne určené na tento účel. Hnojiť treba raz mesačne, a to podľa pokynov na obale. Ak sa však rozhodnete zalievať svoje rastliny bez pôdy ponorením do vody na dlhšiu dobu raz týždenne, môžete hnojivo pridať do zalievania jedenkrát za mesiac. Rastlina pohltí súčasne s vodou aj živiny. Potom budete musieť pretrepať rastlinu a dať jej čas na vyschnutie. To však zjednodušuje a zefektívňuje proces starostlivosti, lebo bez nej vydrží dlhší čas.