Padol nový rekord v sadení stromov

rekord v sadení stromov zdroj: pixabay.com

Ubúdanie stromov má vážny dopad na stav životného prostredia. Pozitívnou správou však je, že sme zaznamenali nový rekord v sadení stromov.

 

Odlesňovanie nie je jediný problém, ktorý trápi ľudí v Etiópii. Napriek tomu sa v tejto africkej krajine rozhodli spraviť niečo pre stav životného prostredia. Proti trendu ubúdajúcich stromov zabojovali skutočne statočne. Za deň vysadili viac ako 353 miliónov mladých stromčekov. Minister etiópskej vlády o tom informoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

 

Nový rekord v sadení stromov

 

Etiópia sa najpravdepodobnejšie v tomto ohľade postarala o utvorenie nového svetového rekordu. Akcie sa zúčastnili dobrovoľníci po celej krajine. Podľa britského The Guardian bola predchádzajúcim držiteľom rekordu India. V roku 2016 sa tu vysadilo 50 miliónov stromov za deň.

Ako správne odstrániť uschnuté a poškodené konáre

 

Etiópsky premiér Ahmed na konci mája odštartoval ambiciózny projekt s názvom Zelené dedičstvo. Cieľom projektu je vysadiť v Etiópii ročne 4 miliardy nových stromčekov. Zatiaľ sa Etiópanom podarilo vysadiť 2,6 miliardy stromov.

 

Odvážny plán Etiópie sa stretáva s veľkou podporou OSN i rôznych ekologických organizácií. Etiópia musí riešiť vážny problém, nakoľko odlesnenie v tejto krajine dosiahlo v nedávnej minulosti obrovských rozmerov. Za masívne ubúdanie stromov môže ťažba, zhoršenie životného prostredia i klimatické zmeny.

ľudia v Etiópii
zdroj: pixabay.com

 

Sadením stromov k záchrane prírody

 

Situácia začína byť skutočne alarmujúca. Sadenie stromov a obnova lesov môže podľa odborníkov pomôcť v boji proti globálnemu otepľovaniu. Na začiatku 20. storočia bola Etiópia pokrytá lesmi na 35 percent. V roku 2000 podľa informácií OSN boli zalesnené už len 4 percentá.

 

Stromy pomáhajú zmierniť klimatické zmeny vstrebávaním oxidu uhličitého zo vzduchu. Tiež prinášajú prospech v boji s rozširovaním púští a znehodnocovaniu pôdy, najmä vo vyprahnutých krajinách. Zabudnúť netreba ani na skutočnosť, že stromy poskytujú jedlo, obydlie, palivo, krmivo, lieky, materiál a chránia vodné zdroje.

 

Čím viac stromov, tým lepšie pre prírodu. A vzhľadom na jej súčasný stav snahu Etiópčanov musíme oceniť. Príklad by si z ich ambiciózneho projektu mali brať všetky krajiny.