Ako sa zbaviť vošiek raz a navždy?

vošky zdroj: pixabay.com

Medzi najčastejšie problém záhradkárov patrí boj proti voškám. Prinášame vám najlepšie rady a tipy ako odhaliť vošky na vašich rastlinách a ako sa zbaviť vošiek raz a navždy.

 

Ako odhaliť vošky a čo spôsobujú?

 

Vošky sú malé a voľným okom takmer neviditeľné stvorenia, ktoré vo vašej záhrade dokážu napáchať riadnu neplechu. Živia sa rastlinnými šťavami, napádajú listy, stonky, kvety, ovocie či korene. Závisí od konkrétneho druhu vošiek.

Voškami poškodené rastliny spoznáte jednoducho. Pokiaľ zbadáte znetvorené, zvlnené či zažltnuté listy, je vysoko pravdepodobné, že rastlinu napadli práve vošky. Skontrolujte spodnú stranu listu, tá je obľúbeným úkrytom vošiek.

vošky
zdroj: pixabay.com

 

Vaše listy sú pokryté lepkavou látkou? Vošky sa vrhli na vašu záhradku a s chuťou popíjajú miazgu. Nepríjemnosťou je, že táto sladkastá tekutina produkovaná hmyzom ako odpad môže prilákať ďalších škodcov ako napríklad mravce. Navyše častokrát podnecuje vznik takzvanej špinavej plesne čo má za následok, že vetvy a listy vyzerajú čierne.

Nenásytné vošky pri svojom kŕmení spôsobujú skreslenie či deformáciu kvetín alebo ovocia. Niektoré druhy vošiek spôsobujú zánik koreňov alebo listov. Vošky prenášajú vírusy medzi rastlinami a priťahujú ďalší hmyz, ktorý na nich koristí.

Ako sa zbaviť vošiek?

 

Studená voda nie je voškám po chuti. Vyskúšajte postriekať studenou vodou listy a sledujte, ako to vošky odoženie. Ak čelíte väčšej invázii vošiek, skúste ich posypať obyčajnou múkou. Vhodné je tiež použiť proti voškám olej, záhradnícke oleje či insekticídne mydlá. Zakaždým postupujte podľa pokynov uvedených na obale.

Mydlová voda môže pomôcť. Aplikujte ju na listy napadnutej rastliny každé dva až tri dni po dobu aspoň dvoch týždňov a výsledok sa dostaví. Dobrým tipom na boj proti voškám je kremelina. Ide o netoxický organický materiál, ktorý vošky zabíja. Nepoužívajte však kremelinu pokiaľ rastliny kvitnú, nakoľko je škodlivá pre opeľovače.

 

Najlepšia je prevencia

Ako pri zdraví človeka tak aj pri zdraví rastlín a kvetov platí pravidlo hovoriace o tom, že najlepšou liečbou je prevencia. A teda predchádzanie invázie vošiek do vašej záhrady.

Chrobáky či parazitné osy si môžete pokojne objednať aj cez internet. Doplnkové populácie týchto tvorov vám pomôžu zabrániť invázii vošiek do vašej záhrady.

Horčica biela či kapucínka. Vysaďte tieto rastliny do vašej záhrady a o účinnú ochranu pred voškami máte postarané. Vošky odpudzujú aj cesnak či pažítka.