Recept na vynikajúci broskyňový sirup

Vyskúšajte nasledujúci recept na broskyňový sirup. Zdroj foto: Pixabay

Ak sa na vašej záhrade urodilo dostatok broskýň alebo marhúľ, vyskúšajte si z nich pripraviť sirup. Vyskúšajte nasledujúci recept na broskyňový sirup.

Vedeli ste že sú broskyne bohaté na vitamín C a zinok? Tieto dva prvky pomáhaju pri normálnom fungovani organizmu a taktiež podporujú aj zdravý imunitný system. Sú účinne v boji proti nádche, chrípke, zápalu pľúc a zápalu predušiek. Kedže sú broskyne bohatým zdrojom zinku a ten má vlastnosti proti starnutiu sú obľubeným ovocím.

Domácemu sirupu sa nič nevyrovná a jeho príprava býva vo väčšine prípadov naozaj jednoduchá. Ovocné sirupy sa dajú pripraviť z každého ovocia. Rovnako aj z broskýň.

Recept na vynikajúci broskyňový sirup

Budeme potrebovať:

1 a pol litra broskyňovej šťavy, 1 kg kryštálového cukru

Postup

Pri príprave ovocných sirupov tak ako pri každom konzervovaní sterilizáciou, dbáme na čistotu. Ovocie pred prípravou umyjeme, odstránime nahnité časti a vylisujeme vhodným spôsobom. Pred lisovaním môžeme broskyne pokrájať. Prelisovanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Potom ju stočíme gumovou hadičkou alebo precedíme cez šatku. Čistú šťavu dáme do smaltovanej nádoby, dáme na sporák a zohrievame. Počas zohrievania pomaly prisypeme cukor a za stáleho miešania privedieme do varu.

Pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, a hneď naplníme do čisto umytých a ohriatych fliaš a dobre uzatvoríme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Vychladnuté uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.