Trápi vašu záhradu sucho? Tri skvelé tipy

sucho v záhrade - tipy na riešenie zdroj: pexels.com

Skleníkový efekt má za následok globálne otepľovanie, ktoré rok čo rok sužuje záhrady aj v našich končinách. Ako bojovať, keď vašu záhradu trápi sucho?

Obdobia sucha trápia naše končiny čoraz výraznejšie. Z roka na rok je to horšie. Poľnohospodári a záhradkári sú z toho zúfalí. Žiadne zrážky niekoľko dní po sebe, v extrémnejších prípadoch zákaz polievania záhrady. To môže pre vašu oázu znamenať doslova katastrofu. Preto určite nie je na škodu poznať tipy, ako získať a udržať vlahu.

 

Odkvapový zvod a zberač dažďovej vody

 

Pre majiteľov záhrad by v súčasnej dobe mal byť samozrejmosťou inteligentný systém odkvapového zvodu a zberača dažďovej vody. Laicky uvedené, mať k odkvapovému zvodu napojený sud alebo nejakú nádobu, v ktorej sa bude hromadiť dažďová voda. Tú následne môžete využívať na polievanie záhrady. Negatívom je, že v prípade výraznejších zrážok nádoba pretečie a drahocenná tekutina vyjde navnivoč.

 

Kruhový zvod zo zberačom je efektívnejším riešením. Zberač je možné nainštalovať veľmi jednoducho do bežného systému odkvapov. Bezpečne zachytí viac než 60 percent vody. Zvyšok vody odíde s väčšími nečistotami preč. Výhodou je, že nádoba na zber vody nemusí stáť priamo pri odkvape, ale je možné jej umiestnenie vo väčšej vzdialenosti vďaka až 5-metrovej prepojovacej hadici.

Extrémne sucho! Kedy a koľko vody?

 

Vodné hodiny ako riešenie, keď sucho sužuje vašu záhradu

Polievanie záhradnou hadicou či krhlou bolo v minulosti bežné. S príchodom modernej doby a technológií ho vo výraznej miere nahradili automatické zavlažovacie systémy. Tie však často polievajú záhradu pridlho a zbytočne plytvajú vodou. Ideálnym riešením sú preto vodné hodiny, ktoré regulujú v ktorý deň a hodinu sa zavlažovanie trávnika spustí a zastaví.

 

Správne kosenie trávnika

 

Nielen získať závlahu je dôležité, ale tiež aj udržať. Na krátko pokosený skvele vyzerajúci trávnik je pekný na pohľad, no z hľadiska zadržiavania závlahy je absolútne neefektívny. Trávu je v období sucha vhodné kosiť na najvyšší možný rozmer, ktorý vaša kosačka dovoľuje. Odborníci radia kosiť minimálne na výšku 6 cm.

voda na tráve
zdroj: pexels.com

 

Pri kosení trávnika v období sucha je vhodné využívať funkciu mulčovania. To pomáha chrániť pôdu pred vysychaním a znižuje potrebu zavlažovania. Dôležité je zavlažovať trávnik čo najbližšie k zemi. Voda, ktorá zostane na listoch či steblách sa v horúcich dňoch rýchlo vyparí a nedostane sa tam, kam by mala – ideálne až do hĺbky 20 cm.

 

Odborníci odporúčajú trávnik trénovať už od jari a pripravovať ho na obdobia sucha. V praxi to znamená, že trávnik máte zavlažovať až vtedy, keď je to naozaj nevyhnutné. Žiadne polievanie do “zásoby”. V horúcich dňoch a období sucha nemá trénovaný trávnik zvýšenú potrebu vody a je odolnejší.