Ako vybrať správne hnojivo na jeseň?

hnojivo zdroj: pixabay.com

Páliace sucho, menej zrážok, viac sucha. Váš trávnik dostal v lete poriadne zabrať. Jeseň je najvhodnejší čas na revitalizáciu a obnovu vášho trávnika. Aké hnojivo vybrať?

Menej dusíka

 

Je váš trávnik redší ako zvyčajne a žlto sfarbený? Má oslabený koreňový systém. Najlepším riešením je výber kvalitného hnojiva, ktoré mu vráti stratenú vitalitu. Hnojivo, ktoré použijete na jeseň, trávnik nielen regeneruje po náročnom letnom období, ale navyše ho pripravuje a posilňuje pred príchodom zimy.

 

Kľúčové je nezameriavať sa pri výbere hnojiva na podiel dusíku. Nechceme predsa, aby sa podporovala tvorba zelenej hmoty. Cieľom je podporiť koreňový systém, spevniť ho. Nezabúdajme, že priveľa dusíka v hnojive môže vyčerpať potrebné zásoby sacharidov a podporiť rast mäkkých šťavnatých listov, ktoré sú náchylné na klimatické zmeny a choroby.

Vyrobte si vlastné hnojivo zo žihľavy, ktoré je plné živín

Draslík, fosfor a horčík. Kľúčová trojka

 

Čo by teda malo obsahovať kvalitné jesenné hnojivo, aby vaša záhrada z neho vyťažila maximum? Draslík. Prvok, ktorý posilňuje bunkové steny a zvyšuje odolnosť rastlín. Trávnik môže prijať draslík bez problémov aj vo veľkom množstve. Niekedy je to však na úkor ďalších potrebných živín.

 

Okrem draslíka trávnik na jeseň potrebuje aj fosfor a horčík. Fosfor je dôležitý pre dobrý vývoj koreňového systému. Nedostatok fosforu spoznáte tak, že trávnik má výhonky jemne fialovej farby. Horčík podobne ako draslík zvyšuje odolnosť rastlín. Nevyhnutný je pre premenu dusíka a syntézu chlorofylu. Pomáha tiež lepšie využiť železo a fosfor. Ak má váš trávnik povädnuté a nažltnuté listy, je to zrejmý dôkaz nedostatku horčíka.

hnojenie
zdroj: pixabay.com

 

Hnojivo s postupným uvoľňovaním živín

 

Nielen správny výber dôležitých zložiek, ich množstvo a pomer je kľúčový pri selekcii vhodného jesenného hnojiva pre váš trávnik. Dôležitý je tiež spôsob uvoľňovania živín. Odporúčame výber hnojiva s postupným uvoľňovaním živín. Tie obsahujú anorganický zdroj živín obalený porézny materiál, ktorý uvoľňuje živiny postupne v závislosti od teploty pôdy. Pri meniacej sa teplote sa mení aj rýchlosť uvoľňovania kľúčových živín. Vďaka takémuto typu hnojiva váš trávnik prezimuje bez ujmy a bude mať dostatok potrebných živín na jarné prebúdzanie.