Ako dosiahnuť, aby kaktusy zakvitli?

kaktusy zdroj: pixabay.com

Kaktusy sa tešia čoraz väčšej obľube u pestovateľov. Môže za to ich exotický zjav, rôzne tvary a charakteristické pichliače. Nie je jednoduché dosiahnuť, aby zakvitli. No ak sa budete držať nasledujúcich rád, užijete si nádherný pohľad na rozkvitnutý kaktus.

Niektoré druhy kaktusov kvitnú prirodzene a ľahko, u iných druhov je to skôr vzácnosť. Niektoré kvety vydržia na kaktuse len jednu noc, iné aj jeden až tri týždne.

 

Pokiaľ chcete stávku na istotu, tieto druhy kaktusov kvitnú prirodzene a jednoducho – Echinocactus, Mamillaria, Lobivia, Notocactus, Rebutia, Rhipsalidopsis a Zygopetalon mackaii.

 

Väčšina druhov kaktusov kvitne od júna do septembra. Nasleduje obdobie kvitnutia jesenných a vianočných kaktusov, ktoré začína v októbri. Vo februári kvitnú niektoré druhy Mamillarií. Poznáme tiež veľkonočné kaktusy, ktoré kvitnú zhruba v polovici marca. V apríli a máji zas rozkvitajú Aporocactusy.

 

Ako vidíme, nie je kaktus ako kaktus…

Domáca kaktusová záhrada: Čo potrebujete vedieť?

Koľko svetla potrebujú kaktusy?

 

Opäť je to individuálne a v závislosti od konkrétneho druhu kaktusu. Kaktusy, ktoré pochádzajú z lesov, budú vyžadovať menej svetla, ako púštne druhy kaktusov, ktoré svetla nemajú nikdy dosť. Pre kvitnutie však nie je ani tak dôležité množstvo svetla, ako skôr správna teplota.

 

Dôležité je poznať, kedy majú jednotlivé druhy kaktusov fázu rastu a obdobie vegetačného pokoja. Väčšina druhov kaktusov odpočíva v zimnom období a rastie v letnom.

 

Počas vegetačného pokoja musia byť kaktusy umiestnené v chladnejšom prostredí, inak sa kvetov nedočkáte. Ideálna teplota sa pohybuje len okolo 10 stupňov Celzia.

 

S prichádzajúcimi jarnými teplotami prichádza obdobie aklimatizácie kaktusov. Okrem stúpajúcich teplôt sa kaktusy musia prispôsobiť aj dlhšej dobe slnečného svitu.

kvitnúci kaktus
zdroj: pixabay.com

Ako na zavlažovanie a výživu?

 

Veľkou výhodou kaktusov je, že sú nenáročné na polievanie. Odborníci však upozorňujú, že pokiaľ sa chcete kochať rozkvitnutým kaktusom, v období rastu mu musíte dopriať nielen dostatok dobrej, kvalitnej výživy, ale tiež dostatok vlahy.

 

Listové druhy kaktusov a druhy pochádzajúce z lesov, musia mať korene neustále vo vlhkom prostredí. Opačne je to v prípade púštnych druhov kaktusov, ktoré potrebujú mať korene v suchu. Inak by rýchlo uhynuli.

 

V období vegetačného pokoja obmedzujeme polievanie kaktusov, nakoľko výrazne klesá pri všetkých druhoch potreba vody. Vystačia si s vlastnou zásobou. Kaktusy stačí v tomto období rosiť. Ako náhle sa ukážu nové výhonky, opäť začneme kaktusy pravidelne polievať.

 

Keď zbadáte, že kaktus začal kvitnúť, zabráňte tomu, aby vyschol a neodporúča sa ani meniť jeho umiestnenie.

 

Pokiaľ sa budete držať uvedených rád, užijete si svojho pichľavého miláčika v nádhernom rozkvete.