4 kroky, ako pestovať slnečnice plus recept na záver

4 kroky, ako pestovať slnečnice plus recept na záver Zdroj foto: Depositphotos

Chcete mať tieto slnečné kvety vo svojej záhrade? Máme pre vás manuál, ako pestovať slnečnice. 

Každému z nás evokuje slovo slnečnica nádhernú, žiarivú kvetinu so žltými lístkami okolo hlavičky, alebo pole posiate slnečnicami. Tento slnečný kvet je nielen vhodný do kytíc pre potechu očí, ale jej semená sú skvelým výberom pri dochutení studených šalátov uprostred horúceho leta.

Čo vysadiť v apríli v zeleninovej záhrade

Ako pestovať slnečnice

Pestovanie slnečnice je pomerne jednoduchý proces. Vyžaduje si trochu premyslenia, kam sa chystáte slnečnicu zasadiť a predprípravu pôdy. Potom by ste mali byť na tej správnej ceste k vypestovaniu slnečníc na leto.

  1. Pripravte miesto na pestovanie slnečníc

Pred vysadením slnečnice sa uistite, že jej korene budú mať dostatočný priestor pre svoj rast. Rastlinu je potrebné vysadiť tak, aby bola krytá pred vetrom. Môže to byť pri stene budovy alebo stodoly, poprípade ich môžete zasadiť pozdĺž línie oplotenia. Keďže ide o slnečný kvet, je potrebné ho zasadiť tak, aby naň slnko svietilo šesť až osem hodín denne. Nakoniec sa uistite, že je pôda dôkladne hnojená aspoň 20 cm pod povrchom. Pri pestovaní slnečníc je potrebné dohliadnuť na to, aby bola zem plná živín, pretože slnečnice potrebujú dostatok výživných látok pre svoj rast.

  1. Zasaďte semená

Slnečnice sú ľahko pestovateľné rastliny. Semená zasejete priamo do vopred pripraveného výsadbového miesta. Nezabudnite počkať, kým sa neskončí posledný mraz. Vo väčšine je to zvyčajne okolo konca apríla alebo začiatkom mája. Akonáhle je pôda pripravená na semená, a vy sa rozhodnete pre sejbu, nezabudnite na správny postup. To znamená, že vaše riadky musia byť od seba vzdialené 70 cm, zatiaľ čo semená v každom rade musia byť vysadené šesť centimetrov od seba. Nakoniec sa uistite, že slnečnice nerastú nad sebou a nie sú zasadené tak hlboko, aby nevyklíčili.

  1. Sledujte a ochraňujte rast slnečníc

Náš posledný krok v procese pestovania je ochrániť rastlinu pred vtákmi a veveričkami. Radi vám totiž ukradnú z pôdy vaše slnečnicové semienka a pripravia si z nich jedlo. Ak máte tento problém, budete si musieť kúpiť sieťoviny, aby ste chránili svoje semená, kým vyklíčia a nezačnú pučať.

4 kroky, ako pestovať slnečnice plus recept na záver
Zdroj foto: Depositphotos
  1. Slnečnica v kvetináči

Na pestovanie v kvetináči sa hodia menšie odrody slnečníc. Nezabudnite ich zasadiť do dobre odvodnenej kyprej pôdy. Rovnako ako pri sadení vonku, je potrebné, aby mala slnečnica v kvetináči dostatok miesta pre koreňový systém. Pôdu dobre prihnojte, aby ste semenám dali to, čo potrebujú pre svoj rast.

Tip na záver: Slnečnicový olej do kúpeľa

Najznámejším produktom zo slnečnice je slnečnicový olej. Viete, ako môže obohatiť váš kúpeľ? Pridaním voňavého olejového výluhu, ktorý získate, ak do slnečnicového oleja pridáte sušené bylinky. Treba použiť také množstvo, aby boli celé zaliate olejom. Nezabudnite však, že sušená droga rozličných rastlín nemá rovnaký objem. Napríklad 100 g kvetov rumančeka má oveľa väčší objem ako 100 g listov rozmarínu. Drogu naplňte do tmavej fľaše so širokým hrdlom, zalejte slnečnicovým olejom a fľašu uzavrite. Potom ju postavte na tmavé miesto a pri izbovej teplote nechajte lúhovať asi dva týždne. Získaný voňavý olejový výluh sceďte cez plátno a použite napríklad do kúpeľa. Rastlinné oleje sú veľmi vhodné preto, lebo obsahujú mastné kyseliny a vitamíny, pôsobením ktorých sa drsná a šupinatá pokožka stáva mäkkou, hebkou a udržuje sa hladká a bez vrások. Tieto oleje pôsobia do hĺbky a preto sú veľmi účinné.