Nenáročná izbovka, ktorá bez zálievky prečká celú zimu

Tanierovka - Nenáročná izbovka zdroj: pixabay.com

Nie príliš známa izbová rastlina, ktorá sa v lete vyníma na balkónoch a s obľubou sa pestuje v závesných kvetináčoch. Bonus navyše – je veľmi nenáročná izbovka.

Tanierovka, odborne zvaná Achimenes, sa v našich končinách pozná ako izbovka, ktorá sa v letnom období vystavuje na balkónoch či terasách. Ide o čiastočne previsnutú rastlinu a preto sa s obľubou pestuje aj v závesných kvetináčoch. Tanierovka pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky.

Minimálna starostlivosť pre maximálne výsledky

Zima je pre tanierovku obdobím vegetačného pokoja. Zhodí listy, uloží sa k spánku. Dôležité je vedieť, že v tomto období nepotrebujú vlahu, preto ich nezalievame. Táto izbovka je skutočne nenáročná na pestovanie. Prosperuje v kyslom prostredí, ktoré dosiahneme tak, že humóznu vresoviskovú pôdu zmiešame s bežným substrátom pre izbové rastliny. Cez sezónu sa odporúča tanierovku umiestniť do polotieňa a mierne zalievať.

Achimenes, resp. tanierovka sa nám aj za minimum námahy a starostlivosti odmení nádhernými kvetmi, ktoré môžu byť červené, biele, ružové, modré, fialové, žlté či zlaté. Niektoré druhy majú dokonca dvojfarebné kvety.

tanierovka
zdroj: pexels.com

Ako tanierovku pestovať a na čo si dať pozor?

Umiestniť tanierovku je vhodné na parapet okna. Odborníci ale radia, aby to nebol parapet orientovaný na juh, pretože Achimenes by nemal byť vystavený priamym slnečným lúčom. Teplota by nemala na mieste, kde tanierovku chcete pestovať, klesnúť pod 18 stupňov.

V jesennom období zalievanie obmedzujeme. V zime úplne vynechávame. Znovu začíname zalievať až s príchodom jarného obdobia.

9 spôsobov, ako udržať izbové rastliny šťastné

Na čo si dať pozor? Zalievanie príliš studenou vodou, teploty vyššie ako 25 stupňov, nevetrané prostredie či prievan tanierovkám rozhodne nepomôžu, práve naopak, všetko spomínané im výrazne uškodí.