Tieto rastliny lepšie prezimujú neostrihané

echinacea - rastliny zdroj: pexels.com

Blíži sa zima, zrovnať všetko v záhrade so zemou. Tak to rozhodne neplatí. V nasledujúcich riadkoch vám objasníme prečo tieto rastliny lepšie prezimujú neostrihané.

Je dôležité uvedomiť si, že nie pri všetkých rastlinách je odstrihnutie nadzemných častí pred zimou vhodné. Navyše niektoré zamrznuté či vyschnuté rastliny vyzerajú výborne aj počas zimného obdobia.

Ktoré rastliny lepšie prezimujú neostrihané?

 

Rozchodník aj po odkvitnutí vydrží v záhrade po celú zimu. Pritom v zimnom období plnia aj dekoratívny efekt. Nezostrihané zhnednuté rastliny vyzerajú atraktívne a zaujímavo neskoro na jeseň či v zime.

 

Podobne sú na tom Monarda dvojmocná, Echinacea. Cez zimu vašej záhrade pridá na atraktivite a zaujímavosti aj odkvitnutá Ježibaba, Ostropestrec mariánsky či Štetka lesná.

10 úžasných účinkov echinacei pre vaše zdravie

Pri pokračovaní v menoslove rastlín, ktoré lepšie prezimujú neostrihané, patria aj Penstemon, Santolína cypruštekovitá, Kocúrnik, Ruta voňavá či Astra kopcová či papraďové typy rastlín.

astra
zdroj: pixabay.com

Paprade pred zimou nestrihajte, okrasné trávy zviažte

 

Niektoré druhy papradí sú stálozelené. Niektoré ponúkajú pestrú hru farieb, keď sa listy menia od žltej, cez hrdzavú až po hnedé odtiene. Staré listy papradí je potrebné ostrihať až keď sa na jar začnú objavovať nové výhonky. Suché listy chránia zraniteľnú časť rastliny pred mrazom ako prirodzený mulč.

 

Okrasné trávy nestrihajte, ale pred zimou zviažte. Mnohé druhy okrasných tráv pochádzajú z oblastí so suchou zimou a veľmi zle znášajú našu vlhkú zimu. Odporúča sa pred zimným obdobím ich listy zviazať v hornej tretine. Zrežeme ich až na jar. Inak by hrozilo (najmä pri vyšších druhoch), že do odstrihnutých dutých stebiel zatečie voda a vplyvom mrazu by rastlinu poškodila.