10 základných úloh jesennej záhrady, II. časť

jeseň, jablko Zdroj foto: Pixabay

Ako sa vyhnúť infikovaniu pôdy chorých rastlín? Nepodceňujte to. Týchto 10 základných úloh záhrady na jeseň nám môže zabezpečiť bohatú jarnú úrodu.

Zdá sa čudné myslieť na jar, keď sa rok ešte neskončil, ale prípravou na ďalší rok môžete predísť nepríjemným prekvapeniam. Tým, že sa vopred prichystáte na vykonanie pár úloh vo vašej záhrade, budete mať výživnú pôdu bez buriny a odrezky pripravené na výsadbu. Ak chcete byť úspešným záhradkárom, mali by ste si všetko správne naplánovať. Spoznajte ďalších 10 základných úloh jesennej záhrady.

Pripravte si pažítku na zimu, takto sa z nej môžete tešiť čo najdlhšie

6.Odstráňte odumreté trvalky

Jeseň je vhodným obdobím na odstránenie chorých trvaliek a všetkých listov, ktoré nám poletujú po záhrade. Uistite sa, že tieto rastliny nedávate do kompostu. V opačnom prípade riskujete šírenie chorôb v komposte, ktoré neskôr infikujú vašu záhradu.

7.Uskladnenie tropických rastlín

Pestovanie citrusových rastlín je potešením, keď žijete na miestach s chladnejším podnebím, ale počas zimných mesiacov nemôžu zostať vonku. Subtropické a tropické rastliny sa musia preniesť dovnútra. Ak máte dostatok miesta, umiestnite ich vo vašom dome do okien orientovaných na juh, východ alebo západ. Ostatné rastliny sa musia uskladniť.

8.Nachystajte si odrezky

Kým zasiahne prvý mráz, nachystajte si odrezky z rastlín, ktoré si chcete namnožiť. Odrezok je kúsok rastliny, ktorú môžete zakoreniť, aby sa stala novou rastlinou. Zvyčajne pochádzajú zo stoniek alebo vetiev, ale odrezky môžu vytvárať tiež korene, klíčky a podzemky. Neskôr (na jar, keď sa pôda zahreje) budú tieto odrezky pripravené na výsadbu na váš záhon. Byliny sa množia obzvlášť dobre odrezkami. Vyskúšajte si odložiť odrezky napríklad z tymianu, rozmarínu, kostihoja, šalvie alebo levandule.

9.Urobte si nové zvýšené záhradné hriadky

Plánujete mať budúci rok rozsiahlejšiu záhradu? Jeseň je ideálny čas na stavbu nových vyvýšených hriadok. Záhradná pôda je zvyčajne v tomto ročnom období dobre vlhká, takže vytváranie hriadok je o niečo ľahšie.

Čo pred zimou spraviť na svojich záhonoch?

10.Uskladnenie záhradného náradia

Aj správne uskladnenie záhradného náradia je jednou z úloh, ktoré je potrebné pred zimou vykonať. Náradie dezinfikujte, pretože mohlo prísť do kontaktu s chorobou. Existuje niekoľko spôsobov, ako nástroje správne vyčistiť a uskladniť. Všetko náradie očistite teplou vodou a mydlom. Odstráňte všetky nečistoty, rastlinný materiál a hrdzu. Zaostrite kosáky, nožnice a akékoľvek iné rezné nástroje, ktoré máte, s brúskami v rovnakom uhle ako čepeľ. Ešte predtým, než náradie uložíte na zimu, ho natrite jemnou vrstvou oleja. Môže to byť motorový alebo ľanový olej.