Výhody a nevýhody chovu kohúta

kohút Zdroj foto: Pixabay

Uvažujete o pridaní kohúta do kŕdľa na vašom dvore? Spýtajte sa ktoréhokoľvek jeho majiteľa na jeho názor na užitočnosť kohútov a pravdepodobne dostanete zmiešanú odpoveď. Poznáte Výhody a nevýhody chovu kohúta?

Mnoho ľudí sa rozhodne zaobstarať si kohúta, pretože slúži nielen ako vynikajúca ochrana vašich sliepok, ale tiež vám umožňuje vychovať  vlastné kuriatka (pretože budete mať oplodnené vajíčka). Aj keď sa vyskytujú niektoré problémy spojené s chovom kohúta – napríklad potenciál pre agresiu – existuje veľa dôvodov, aby ste si jeden kus ponechali vo svojom kŕdli.

Výhody

Vzhľad

Začneme s najpovrchnejším dôvodom, aby ste mali kohúta na svojom dvore – sú krásne! Nielenže majú nádherné farby, ale ich chvostové perie je ozdobou vášho dvora.

Pre pokračovanie chovu

Ak chcete chovať kurčatá z vlastného kŕdľa, potrebujete pre to  kohúta. Bez toho, aby vám kohút oplodnil vajíčka, to jednoducho nepôjde.

Pestujete trávu pre mačku? Toto by ste mali vedieť

Sliepky sú produktívnejšie

Kohút sa postará o to, aby jeho „dievčatá“ boli spokojnejšie a tým viac znášali vajíčka. Kohút tiež udržuje poriadok a prirodzenú hierarchiu  medzi sliepkami na vašom dvore.

Ochrana

Okrem vyššie uvedeného kohút zabezpečuje ochranu sliepok pred prípadným nebezpečenstvom.

Chutnejšie mäso

Kto jedol vývar z kohúta, určite nám dá za pravdu, že je omnoho chutnejší ako zo sliepky. A týka sa to aj iných jedál. Len v tom prípade by nemalo byť použité mäso zo starého kohúta, lebo môže byť tvrdé.

Nevýhody

Agresia

Mnoho chovateľov má s chovom kohútov nepríjemné skúsenosti najmä z dôvodu, že sú agresívne a útočia na každého, kto vkročí do ich teritória.

Hluk

Ďalšou častou nevýhodou kohútov je ich hlučnosť. Nejeden chovateľ si pohneval susedov kvôli hlučnosti „pána dvora.“