Ako vybrať ten správny vianočný stromček?

vianocny-stromcek-770×433

Živý strom alebo umelý? Ak neviete, ako vybrať ten správny vianočný stromček, skúste spoznať výhody aj nevýhody vášho výberu.

Ako vybrať správny vianočný stromček

Blíži sa čias sviatkov a pre mnohých je voľba vianočného stromčeka jednou z najťažších úloh. Rozhodnúť sa medzi umelým stromčekom alebo živým vyžaduje porovnať si výhody aj nevýhody. Výhoda umelého stromu tkvie v tom, že nemusíte zabíjať živý strom a môžete ho použiť aj na ďalšie roky. Nezaberá toľko miesta a dá sa pomerne ľahko uskladniť.

Prečo by ste si mali zvoliť živý strom? Pre niekoho sú umelé stromy horšie ako rezané alebo črepníkové stromy. Na ich výrobu sa používajú plasty, ktoré nie sú biologicky odbúrateľné, a pri ich spracovaní vznikajú nebezpečné emisie uhlíka.

Výhodou živých stromov v črepníku je zas, že sú bezpečnejšie, pretože nevysychajú a nevytvárajú nebezpečenstvo požiaru.
Potom je tu samozrejme vôňa. Vianočná atmosféra, ktorú pomáha vytvoriť vôňa ihličia, je jednoducho čarovnejšia. Ak sa rozhodnete vyrezať svoj vlastný strom na vašom pozemku, šetríte tým dokonca vaše peniaze a pomáhate životnému prostrediu.

Kreatívne nápady na netradičné vianočné stromčeky

Živé odrody vianočného stromu:

Biela borovica

Táto severná kráska býva vysoká až 25 metrov. Má mäkké, pružné ihličie, ktoré je zelené s modrastým pozadím a dlhé 5 až 12 centimetrov. Biela borovica nevonia toľko ako iné stromy. Nie je však ideálnou voľbou, ak máte ťažké ozdoby na zavesenie. Stromu sa darí v úrodnej a vlhkej pôde.

Biely smrek

Biely smrek je otužilý strom a má krátke, silné ihličie, ktoré býva modrasto-zelené a na strome vonia dobre. Vetvy sú dosť silné aj na ťažké ozdoby. Nevýhodou je, že niektorým ľuďom prekáža vôňa opadaného ihličia. Biely smrek miluje chladnejšie podnebie, preto vám rýchlejšie zvädne v prekúrenej miestnosti.

Vyrobte si jednoduchý a pekný adventný veniec zo šálok

Modrý smrek

Modrý smrek je ohromujúcim stromom, ktorý býva ozdobou mnohých predzáhradiek. Rastie pomaly do neuveriteľných 100 metrov a môže žiť až do 700 rokov. Tento strom zvládne vďaka svojmu ihličiu udržať aj ťažké ozdoby.

Jedľa biela

Jedným z najobľúbenejších vianočných stromčekov je jedlička. Podobne ako modrý smrek býva tiež súčasťou mnohých parkov. Jedľa sa vie prispôsobiť širokej škále druhov pôdy. Mäkké ihličie má tmavozelenú farbu a je krátke. Príjemná vôňa tohto stromu pomôže vyčariť tie pravé Vianoce.