Záhrada v decembri: Stále je čo robiť

záhrada v decembri - prehľad prác

December sa spája s príchodom vianočných sviatkov. Záhrada v decembri však tiež potrebuje kvalitnú starostlivosť. O čo presne sa jedná?

Starostlivosť o stromy

Pokiaľ záhrada nie je pod snehovou pokrývkou, ktorá zabezpečí rastlinám ochranu pred zamrznutím, je potrebné kontrolovať a prípadne doplniť izoláciu ako slama, vetvičky či suché lístie na citlivých rastlinách.

Pokiaľ, naopak, napadne veľké množstvo snehu, je potrebné ho striasť z mladých stromčekov, aby nepolámal vetvy. Ihličnany sa preto ešte pred zimou zväzujú do kužeľov a kry, ktoré by sneh mohol polámať, sa schovajú pod prístrešky.

V zime pozor na lesnú zver! Vo vyšších polohách môže silná vrstva snehu zamrznúť natoľko, že sa na povrchu vytvorí pevná vrstva, ktorá umožní lesnej zveri ohrýzať stromčeky aj o meter vyššie. Dbajte preto na dostatočne vysokú ochranu, alebo posuňte pletivo o niečo vyššie.

záhrada v zime
zdroj: pexels.com

Záhrada v decembri tiež potrebuje zálievku

Opadavé stromy a kríky po zhodení listov spomaľujú svoje životné pochody. Nevyparujú už listami vodu a majú preto len malú spotrebu vlahy. No stálozelené dreviny potrebujú vody viac. Za mrazivého zimného počasia často trpia suchom. Preto ich za priaznivého počasia, keď nie je zamrznutá zem, alebo aspoň ju zohrieva slnko, dostatočne napojte. Sucho v zime najviac trápi rododendrony a azalky. Ihličnany ako borovice a smreky sú pomerne odolné. Každému stromu či kríku doprajte aspoň 10 litrov vody na jednu zálievku, aby sa vlaha dostala do hlbších vrstiev pôdy, až ku koreňom.

Ak počasie dovolí, v decembri môžete dohnať čo ste v novembri nestihli

Pokiaľ je v decembri na tieto záhradné aktivity priaznivé počasie, môžete dohnať to, čo ste nestihli v novembri. Napríklad vyplieť a zryť záhony, pohrabať a skompostovať opadané lístie či prevzdušniť trávnik a opraviť narušené miesta zeminou zmiešanou s pieskom. Pokiaľ máte v záhrade kŕmidlá pre vtáky, nezabúdajte na otužilých operencov ani v zime. Dávajte im však kvalitnú stravu, žiadny zvyšky z vianočných hodov!