Kalendár prác pri pestovaní balkónových rastlín

begónia - pestovaní balkónových rastlín Zdroj foto: Pixabay

 

Prinášame vám stručný prehľad, ako sa počas roka 2020 starať o balkónové rastliny. Kalendár prác pri pestovaní balkónových rastlín je základ.

Máte radi rozkvitnutý balkón, či zimnú záhradu? Tu je stručný prehľad, ako sa o kvety počas roka 2020 starať. 

Január

Občas zalejeme fuksie a muškáty, ktoré pestujeme v zime v miestnosti alebo pivnici s teplotou 6 – 10 °C.

Ak sme begóniu vždykvitnúcu na jeseň nevyhodili, môže prezimovať v miestnosti s teplotou 10 – 15 °C na svetlom mieste. Polieva sa podľa potreby.

Február

Občas polejeme muškáty a fuksie. Begónie vždykvitnúce polievame podľa potreby. V druhej polovici mesiaca vysievame do debničiek semeno šalvie.

Marec

Zrežeme fuksie i muškáty, prenesieme ich na teplejšie miesto a začneme výdatnejšie polievať. Begóniu vždykvitnúcu polievame podľa potreby. Vyberieme prezimované hľuzy begónie hľuznatej a zasadíme ich do debničiek. Rozsadíme semenáčiky šalvie ohnivej. Z vysadených dvojročných rastlín odstránime zimnú prikrývku, ktorá ich chránila pred vymrznutím. 

Prezrieme všetky balkónové debničky , či nie sú nahnité. Ak treba opravíme ich a premaľujeme. Porozmýšľame o pláne výsadby balkóna.

Apríl

Fuksie a muškáty pravidelne polievame a usilujeme sa, aby do výsadby zosilneli. Begónie vždykvitnúce, ktoré sme prezimovali, zrežeme, aby sa rozkošateli. Odrezané výhonky použijeme na rozmnožovanie odrezkami. Takisto rozmnožujeme odrezkami aj muškát.

Vypučané hľuzy begónie hľuznatej presadíme do črepníkov. 

Šalviové semenáčiky presadíme do črepníkov a pestujeme ich v izbe.

V druhej polovici mesiaca môžeme vysievať semeno kapucínky väčšej do črepníkov v izbe, ak si ju chceme sami dopestovať.

Len čo počasie dovolí, vysadíme sadenice dvojročných rastlín do debničiek. Ak sme ich vysadili už na jeseň, bežne ich ošetrujeme, t.j. zem pokypríme a polievame podľa potreby.

Máj

Začiatkom mesiaca si môžeme namnožiť fuksie. Ak sme si kapucínku väčšiu vopred nepredpestovali, vysejeme ju začiatkom mája priamo do debničiek. 

Vysadené sadenice dvojročných rastlín riadne ošetrujeme. Koncom mája ich môžeme zlikvidovať a vysadiť letničky.

Jún

Ak sme ešte neodstránili sadenice dvojročných rastlín minulý mesiac, urobíme tak začiatkom júna a vysadíme letničky. Pravidelne ich polievame a každé 2 – 3 týždne prihnojujeme roztokom minerálnych alebo organických hnojív. Odstraňujeme zaschnuté i poškodené listy a odkvitnuté kvety.

Ak si chceme sami dopestovať sadenice dvojročných rastlín pre budúci rok ( fialky, sedmokrásky, nezábudky), vysejeme ich semená v druhej polovici mesiaca v záhrade na vopred pripravený záhon.

Júl

Letničky pestujeme ako v júni. Ak sme nevysiali semená dvojročných rastlín, urobíme to v júli.

4 tipy, aby vaša záhrada v máji krásne zakvitla

August

Letničky bežne ošetrujeme.

September

Letničky bežne ošetrujeme. Môžeme vysadiť sadenice dvojročných rastlín. Begóniu hľuznatú polievame čoraz menej, aby hľuzy vyzreli a zatiahli. Koncom mesiaca ich vyberieme a po usušení odložíme na zimu.

Fuksie a muškáty koncom mesiaca prenesieme do bytu.

Október

Likvidujeme výsadbu letničiek, aby zbytočne nekazili vzhľad balkóna. Fuksie a muškáty pripravíme na prezimovanie. Ak sa rozhodneme ponechať si niektoré rastliny begónie vždykvitnúcej, presadíme ju do črepníka a uložíme v izbe na svetlé miesto s teplotou 10 – 15 °C.

 

November

Ak sme ešte nevyhodili letničky, urobíme to v tomto mesiaci. Zeminu z debničiek vysypeme a budúci rok si radšej zaobstaráme novú, ktorá je zásobená živinami. Debničky vyčistíme a prenesieme do pivnice. Prezimovanie na balkóne veľmi skracuje ich životnosť. Fuksie a muškáty občas polejeme.

Výsadbu dvojročných rastlín zakryjeme na zimu čečinou proti vymrznutiu.

December

Muškáty a fuksie občas polejeme. Begóniu vždykvitnúcu polievame podľa potreby.  

 

Fuksie
Zdroj foto: Pixabay