Aké druhy ihličnanov poznáme?

ihličnanov Zdroj foto: Pixabay

Slúžia šišky len na dekoráciu alebo majú svoj hlbší význam v ríši lesov? A aké druhy ihličnanov vlastne poznáme? Ak hľadáte ten správny pre vašu záhradu, ste na správnej adrese.

Vedeli ste, že ihličnaté dreviny rozlišujeme na tri druhy čeľadí? A to na borovicovité (Jedľa biela), tisovité (Tis  obyčajný) a cyprusovité (Borievka obyčajná ). Ak ich chcete mať vo svojej záhrade, mali by ste poznať špecifiká každej čeľade.

Tis obyčajný

Tis dorastá až do výšky dvadsaťpäť metrov a jeho listy sú tmavozelené. Okrem mieška je celá rastlina jedovatá. Rozšírený je v celej Európe, kde rastie v lesoch ale aj na kamenistých svahoch. Často býva vysádzaný aj ako okrasný strom v parkoch, záhradách ale aj pri kostoloch. Kvitne od februára do apríla a odhaduje sa, že sa dožíva až dvetisíc rokov. U nás na Slovensku je zákonom chránený.

Vysaďte si netradičné hity záhradkárskej sezóny

Borievka obyčajná

Tento malý, ale zato hustý strom narastá do výšky šiestich metrov. Má ostré ihlice, ktoré sú sivozelené ale na rube s miernym bielym pásikom, ktorý ich zdobí. Šišky borievky dozrievajú na bobuľovité plody, ktoré sú v zrelosti modré, ale o dva až tri roky úplne sčernejú a odumrú. Táto drevina je rozšírená v celej Európe. Rastie predovšetkým na vresoviskách a rašeliniskách. Borievka kvitne od mája do júla a jej plody sa používajú na dochucovanie známeho alkoholu a to ginu i borovičky.

Jedľa biela – strom

Tento ihličnatý strom je rozšírený v celej Európe a niekedy býva pestovaný na drevo. Často má však problémy s voškami, ktoré ho napadajú a ničia. Jedľa je veľmi citlivá aj na suchá a na holomrazy. Mnohokrát sa využíva na obľúbený sviatok v roku, ktorým sú Vianoce. Vtedy nám slúži ako živá dekorácia do našich obydlí, kde vytvára príjemnú atmosféru. Ihličie tohto stromu vyrastá po bokoch konárikov a nie je tak ostro pichľavé, ako je tomu napríklad v prípade borovice.

borievka
Zdroj foto: Pixabay

Plodmi ihličnatých stromov sú šišky, ktoré majú špirálovito usporiadané šupiny. Zaujímavý je spôsob, ako sa šišky rozmnožujú. Jej šupiny k sebe veľmi dlho tesne priliehajú až dokým semená pod nimi nedozrejú. Dozretie nastane až za slnečného počasia, kedy sa šiška roztvorí a jej semená sa rozletia po okolí.

Šišky však nemajú len svoje opodstatnenie v ríši drevín, ale slúžia aj ako výborná dekorácia počas sviatkov, kedy ich používame na výzdobu vencov alebo iných dekorácií, vďaka ktorým si les prenášame domov.