Pre gurmánov, aj na okrasu. Ako pestovať chilli?

chilli papričky zdroj: pexels.com

Zbožňujete pikantné? Nemusíte sa viac spoliehať na kupované chilli papričky. Poradíme vám, ako pestovať chilli!

Do pestovania chilli papričiek sa väčšina ľudí púšťa pre gurmánske potešenie. Milujú pikantné jedlá. No chilli papričiek existuje nespočet odrôd, rozlišujúcich sa stupňom pálivosti, ale nájdeme medzi nimi aj dekoratívne papričky, ktoré smelo môžu konkurovať aj okrasným kvetinám.

Ako získať osivo z uhoriek a paradajok?

Kedy a ako vysievame chilli papričky?

Semená chilli papričiek sa odporúča zasiať medzi februárom a májom. Semená vysievame do sterilného výsevného substrátu. Pri väčšine odrôd chilli papričiek odborníci odporúčajú teplotu klíčenia okolo 29 °C. Semená zasypeme ľahšou vrstvou zeminy, maximálne do hrúbky 3 mm, nakoľko klíčky by silnejšiu vrstvu neprerazili. Po troch až šiestich týždňoch sadenice presádzame do kvetináčov. V nich porastú až do výsady na finálne stanovisko.
chilli papričky

zdroj: pixabay.com

 

Aká pôda je pre pestovanie chilli papričiek najlepšia?

Chilli papričkám sa najlepšie darí v zásaditej hlinitopiesčitej pôde, dobre priepustnej pre vzduch aj vodu. Dbajte na to, aby ste chilli papričky neprelievali. V období dozrievania plodov sa doporučuje zálievku ešte viac obmedziť. Zvýši sa tak obsah pálivých látok v plodoch chilli papričiek. Najlepšie je zalievať ich dažďovou vodou zohriatou na bežnú teplotu. Voda zo studne nie je na zalievanie chilli papričiek vhodná pre nízku teplotu. Chilli papričky sú rastlinky náročné na svetlo a tak je vhodné ich vysadiť na slnko.

Aké živiny v pôde sú nenahraditeľné pre rastliny v záhrade

Ako zalievať a hnojiť chilli papričky?

Počas leta nikdy nezalievajte chilli papričky na plody a listy! V opačnom prípade by mohlo dôjsť k spáleniu. Snažte sa ich zalievať ku koreňom. Pri pestovaní v skleníkoch či fóliovníkoch tieňujte, aby nedošlo k spáleniu.

Môžete prihnojiť chilli papričky počas sezóny syntetickým hnojivom. Dôležité je vybrať správny druh hnojiva – niektoré podporujú tvorbu listov, niektoré tvorbu kvetov a iné sú určené pre hnojenie rastlín s plodmi. Najlepšie pre chilli papričky bude, keď v máji vysadíte rastliny do pôdy hnojenej prírodným konským trusom či kompostom a zaručíte im tak tie najlepšie podmienky pre správny rast.