Aké živiny v pôde sú nenahraditeľné pre rastliny v záhrade

živiny v pôde Zdroj foto: pixabay

Poznáte najdôležitejšie prvky vo výžive rastlín na vašej záhrade? Poradíme vám aké živiny v pôde sú nenahraditeľné pre rastliny v záhrade.

Každý záhradkár si veľmi dobre uvedomuje, že kvalitná zemina plná živín je podstatná pre úspešné pestovanie rastlín na záhrade, ale aj vo vnútri domu. Aké konkrétne živiny by však pôda alebo substrát mali obsahovať? Prezradíme vám v nasledujúcich riadkoch.

Draslík

Ide o veľmi dôležitý prvok, ktorý rastliny potrebujú na fotosyntézu, zabudovávanie slnečnej  energie a tvorbu organickej hmoty. Vďaka draslíku rastliny rastú lepšie, sú úrodnejšie, lepšie absorbujú vodu a sú odolnejšie voči chorobám, škodcom a suchu.

Chyby, ktoré robíme pri pestovaní fialiek

Kedy rastliny najviac potrebujú draslík?

Tento prvok je najcennejší v čase kvitnutia rastlín a tvorby plodov.

Ako sa prejavuje nedostatok draslíka v pôde?

Rastliny strácajú chuť a obsah vitamínu C. Podliehajú rýchlejšie skaze a tým sa znižuje ich skladovateľnosť. Zelenina je tiež menej odolná voči škodcom a hnilobe.

Fosfor

Je potrebný na prenos energie v rastlinách a lepšie vstrebávanie ostatných živín nachádzajúcich sa v pôde.

Kedy rastliny najviac potrebujú fosfor?

Rovnako ako draslík, aj fosfor je najviac žiadaný v čase kvitnutia. Najlepšie je však zapracovať ho do pôdy na jeseň.

Ako sa prejavuje nedostatok fosforu v pôde?

V prípade nedostatku tohto prvku sa na listoch rastlín objavuje fialkastý nádych. Prezradí ho tiež slabý rast a kvitnutie zeleniny, okrasných kvetov  alebo izbových rastlín.

6 liečivých rastlín, ktoré sú aj krásne, I.časť

Dusík

Dusík je nevyhnutný na fotosyntézu, bez neho sa netvoria bielkoviny, aminokyseliny ani DNA. Dusík sa ľahko vyplavuje do podzemných vôd, preto ho treba do pôdy pravidelne dopĺňať . Najjednoduchší spôsob pre jeho doplnenie je hnojenie priemyselným hnojivom. Treba však myslieť na to, že hoci je takto dodaný prvok rýchlo dostupný, rovnako rýchlo sa z pôdy vyplavuje.

Kedy rastliny najviac potrebujú dusík

Najnáročnejšie obdobie pre spotrebu živín je čas kvitnutia a vytvárania plodov.

Ako sa prejavuje nedostatok dusíka v pôde?

Nedostatok dusíka signalizuje slabý rast, žltnutie listov a malé plody. Naopak nadbytok zistíte podľa toho, že rastlina má sýtozelené a pre zeleninu netypicky veľké listy. Pri niektorých pestovaných plodinách môže nastať slabšie alebo neskoršie kvitnutie.