Brazílske orechy ako pomocník proti starnutiu

brazílske orechy Zdroj foto: Pixabay

Bohatstvo na bielkoviny nachádzajúce sa v orechu? Aj tieto malé plodiny dokážu byť plné vitamínov a prospešné pre naše zdravie. Brazílske orechy ako pomocník proti starnutiu.

Brazílske orechy (castanaea) mnohí poznajú pod názvom paraorechy alebo dokonca aj pod pomenovaním smotanové orechy pre ich výraznú chuť. Paraorechy obsahujú veľa antioxidantu selénu a preto patria k najvýživnejším orechom vôbec. Pochádzajú z Brazílie a rastú v amazonských dažďových pralesoch, kde sú dôležitým zdrojom potraviny pre pôvodných obyvateľov. Odtiaľ sa vyvážajú do Európy a Severnej Ameriky.

orechy
Zdroj foto: Pexels

Tieto oriešky sa v krajine ich pôvodu považovali za posvätné. Svojím vzrastom pripomínajú kokosový orech, orechy však rastú v strapcoch. V jednej škrupine sa nachádza dokonca až 24 kôstok. Rovnako ako u vlašského orechu u nás, paraorechy padajú na zem vtedy, keď sú zrelé. Jadrá sa vyberú, usušia na slnku a až potom sa posielajú na export do iných zemí.

Zemiaky – ideálna zelenina počas zimy

Využitie

Paraorechy sú bohatou zásobou bielkovín a ak sa potrebujete niečím rýchlym zasýtiť, sú výborným pomocníkom pre rýchle občerstvenie. Môžete ich dokonca použiť vo vašej kuchyni pri príprave šalátov, alebo dusenej zelenine. Z brazílskych orechov sa dá vyrobiť orechové mlieko alebo dokonca maslo. Keďže majú vysoký obsah tukov, nemali by sa dlho skladovať, pretože veľmi rýchlo stuchnú. Najlepším uskladnením je pre nich miesto v chladničke, rovnako ako pri uskladnení aj iných druhov orechov.

Urobte si antibakteriálny krém na popraskané ruky alebo suché päty

Vitamíny

Smotanové orechy obsahujú veľa vitamínu E, ktorý spolu so selénom povzbudzuje imunitný systém. Selén je látka, ktorá najviac podporuje imunitný systém a reakciu protilátok. Dokonca je paraorech dôležitý nielen pre svoju prevenciu proti rakovine, ale aj proti predčasnému starnutiu. Obsahuje v sebe železo, horčík a omega-6 mastné kyseliny, čím pomáha zmierňovať zápaly v tele. Ak máte problém s trávením, neváhajte si dať za hrsť týchto zázračných orieškov. Podporujú trávenie a zlepšujú aj stav pokožky.