6 najlepších byliniek na výrobu vonných sviečok

bylinky na výrobu vonných sviečok Zdroj foto: www.morningchores.com

Ak hľadáte nový spôsob, ako použiť bylinky z vašej záhrady, možno toto bude ten správny nápad. TOP bylinky na výrobu vonných sviečok.

Sviečky v našej domácnosti dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru a ak navyše pekne voňajú, môžu byť pre nás vhodnou formou aromaterapie. Môžete si ich vyrobiť sami a použiť pri ich výrobe bylinky z vašej záhrady. Prezradíme vám, ktoré.

6 najvhodnejších byliniek na výrobu vonných sviečok

Tymian

Tymian je liečivá voňavá bylina, ktorá miluje slnečné miesta. Znáša aj čiastočný tieň a vďaka svojmu nízko rastúcemu zovňajšku je ideálny pre skalky.

Vďaka silnej bylinkovej vôni je tymian známy ako čistiaca bylina. Do vašej izby prináša sviežu drevnatú vôňu. Počas sušenia sa uistite, že má tymian dostatok cirkulácie vzduchu, pretože sa ľahko zaparí a tým znehodnotí.

Levanduľa

Ďalšou vhodnou bylinkou do sviečok je levanduľa, ktorá takisto potrebuje pre zdravý rast dostatok slnka. Obľubuje piesočnatú pôdu. Ak máte na záhrade ťažkú ílovitú zem, skúste  pridať do nej piesok alebo vyskúšať pestovanie levandule vo vyvýšených záhonoch alebo kvetináčoch.

Ako urobiť levanduľový balzam proti nespavosti

Vôňa levandule je známa svojimi upokojujúcimi účinkami. Existujú dôkazy, že môže zmierniť úzkosť, nespavosť a bolesti hlavy. Zapáľte si  levanduľovú sviečku po príchode z náročného pracovného dňa a pomôže vám to zbaviť sa stresu.

Listy levandule sú skvelým doplnkom vonnej sviečky – nezabudnite však na kvety. Kvetiny môžete usušiť skôr, ako sa otvoria, a potom nalejte roztavený vosk do vnútra pohára.

Rozmarín

Táto bylina pochádza zo stredomorskej oblasti Európy a má rada plné slnko a piesočnatú pôdu. Rozmarín nie je mrazuvzdorný. Darí sa mu aj v kvetináči.

Vďaka svojej sviežej a prenikavej pôde ho takisto môžeme použiť pri príprave sviečok. Pre silnejšiu vôňu rozdrvte listy rozmarínu skôr, ako ich pridáte do roztopeného vosku.

12 originálnych nápadov na bylinkovú záhradu v byte

Aníz

Na prípravu sviečok môžete použiť aj aníz. Konkrétne jeho sušené semená, ktoré sviečke prepožičajú vôňu sladkého drievka.

aníz
Aníz, Zdroj foto: www.morningchores.com

Šalvia

Ak je reč o vhodných bylinkách do sviečok, nemôžeme nespomenúť šalviu.Táto rastlina je milovník slnka, ktorá je odolná voči suchu a známa svojou sviežou vôňou. Používa sa celý sušený list (ako dekorácia) alebo rozdrvené listy, ktoré sa postarajú o lahodnú vôňu.

Harmanček

Upokojujúci harmanček je bylinková klasika nielen pre vonné sviečky, ale aj pre čaj a na lekárske účely.

Táto bylinka je ideálna pri príprave upokojujúcich sviečok, keď chcete jemnejšiu vôňu. Zmiešajte kvety harmančeka s levanduľou, jablkami alebo šalviou a dostanete príjemnú kombináciu vôní.