Ako okrasa alebo rovno na tanier? Vypestujte si jedlé ruže

Vypestujte si jedlé ruže Zdroj foto: Pixabay

Sú nielen krásne, ale i chutné. Tu je niekoľko cenných rád, ktoré sa zídu ak si chcete vypestovať jedlé ruže.

Predstavte si, že pôjdete do svojej ružovej záhrady, aby ste odrezali pár stoniek – nie pre svoju lásku, ale na tanier. Môže to znieť čudne, ale pestovanie jedlých ruží je  v prípade niektorých záhradkárov už tradíciou.

Pravdou je, že ruže nie sú len pekným kvetom – sú jedlou rastlinou. Okvetné lístky a listy môžete konzumovať rôznymi spôsobmi, od čaju so šípkami a grilovaných ružových lupienkov až po pražené ružové stonky.

V súčasnosti existuje až 4000 odrôd ruží. Ak ich chcete konzumovať, v tom prípade sú vhodnejšie staršie odrody. Tu je niekoľko tipov.

Odroda Blanc Double de Coubert

Táto kríková ruža je príťažlivá, voňavá a vhodná pre rezané aj sušené kvetinové aranžmány. Kvety kvitnú celé leto a na jeseň. Má veľké, oranžovo-červené odtiene kvetov.

10 fascinujúcich vecí, ktoré ste nevedeli o ružiach

Odroda Lady of Shallot

Jedná sa o anglický ker. Je to ruža, ktorá je odolná voči chorobám oproti iným odrodám. Kvety sú marhuľovo žlté a v tvare pohára.

Vôňa Lady of Shallot pripomína korenené jablko a klinček. Čaj z tejto ruže je vynikajúci. Darí sa jej aj v chudobnejších pôdach na živiny.

Divoké ruže

Divoké ruže majú zvlášť chutné púčiky. Do čaju sa dajú využiť aj ich plody (šípky), ktoré sú skvelým pomocníkom pri prechladnutí najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C.

divoká ruža
Zdroj foto: Pixabay

Požiadavky na slnko

Pri výbere výsadby hľadajte slnečný svah. Horúci vzduch sa zvyčajne pohybuje po svahu nahor alebo nadol. To dáva vašim ružiam plné slnko a veľa cirkulácie vzduchu.

Ktoré kríky je potrebné orezať v zime?

Požiadavky na pôdu

Ruže najlepšie rastú v mierne kyslých a dobre odvodnených záhradách. Ak nemáte dokonalú pôdu, žiadny problém, doprajte svojim kráskam trošku hnojiva.

Výber rastlín

Vyhľadajte odrody, ktoré sú odolné voči chorobám. Nakupujte od renomovaných dodávateľov ruží, ktorí ponúkajú záruku na svoje rastliny.

Kríky a popínavé ruže sú často najstaršími odrodami a najjednoduchšie rastú.

Kedy sadiť

Ruže môžete pestovať kedykoľvek počas vegetačného obdobia, pokiaľ sú v pôde 8 týždňov pred prvým mrazom.

Pozor na choroby

Dobrá cirkulácia vzduchu je životne dôležitá a podporuje silné a zdravé rastliny. Ruže sú náchylné na plesňové ochorenia. Správne rozmiestnenie a dobrý pohyb vzduchu pomáhajú kontrolovať choroby listov.

Starostlivosť o jedlé ruže

Zalievanie

Polievajte najlepšie ráno a ku koreňom rastliny. Snažte sa nezalievať po listoch, to podporuje hubové ochorenia.

Mulčovanie

Svojim ružiam doprajte mulčovanie. Pomáha to udržať vlhkosť a chladné korene. Mulč zabraňuje tiež rozmnoženiu burín, ktoré súťažia s rastúcimi ružami o živiny.