Pobyt a práca v záhradke balzam na telo aj dušu v ťažkých korona časoch

práce v záhradke pred zimou zdroj: pixabay.com

V aktuálnom ťažkom období, kedy po celom svete a najmä v Európe zúri pandémia koronavírusu je pobyt a práca v záhradke doslova liekom.

Všetko zatvorené. Nariadená izolácia. Vyhýbanie sa sociálnym kontaktom. Negatívne hospodárske dopady. Obavy o zdravie svoje i svojich blízkych. Aj toto všetko priniesla pandémia koronavírusu, ktorej epicentrum sa aktuálne nachádza práve v Európe.

 

Nič sa nedá robiť, len čakať. Nikam sa nedá poriadne chodiť. Doslova výhrou je mať možnosť v tomto neľahkom období prístup k záhradke. Pobyt a práca v nej je doslova balzam na telo aj dušu v tomto korona období.

Zmysluplné využitie času

 

Jar je špeciálne obdobie z pohľadu záhradkárov. Záhrada sa prebúdza po zimnom spánku. Je potrebné kvalitne ju pripraviť na novú sezónu. Začína sa prvé sadenie. Jarné slniečko doslova láka k prácam v záhradke, ktorých je v tomto ročnom období dostatok. Zmysluplné využitie času v období, kedy sa treba izolovať je veľkým benefitom záhradky. Záhradkári sa nemajú kedy nudiť, aj napriek tomu, že sa aktuálne nedá nikam chodiť.

 

Podpora fyzického zdravia a kondície

 

Najviac ohrozenou skupinou z pohľadu pandémie koronavírusu sú osoby staršie ako 65 rokov. Nie je tajomstvom, že práve v tejto skupine je množstvo prívržencov záhradiek a prác v nich. Práve práca v záhradke a pohyb na čerstvom vzduchu s tým súvisiaci im môže pomôcť v tomto neľahkom období posilniť imunitný systém a fyzické zdravie.

hnojenie
zdroj: pixabay.com

Mentálny benefit

 

Telo a duša sú ako spojené nádoby. Pohyb vyplavuje endorfíny a vďaka prácam v záhradke sa cítite lepšie aj psychicky. Čo je veľmi potrebné v aktuálnom náročnom období. Na čerstvom vzduchu pri prácach v záhradke si skvele vyčistíte hlavu. Naberiete novú energiu a “vietor do plachiet”. Navyše trávenie času pri činnosti, ktorú milujete, je veľkou vzpruhou pre vašu psychiku. Je zrejmé, že pri práci v záhradke ľahšie prekonáte súčasné obdobie sociálnej izolácie.