3 bylinky, ktoré vám pomôžu vyzdravieť

3 bylinky, ktoré vám pomôžu vyzdravieť Rebríček obyčajný, zdroj foto: Pixabay

V našej záhradke sa nachádzajú viac ako len rastliny pre potechu oka. Možno v nej nájdete 3 bylinky, ktoré sú niekedy účinnejšie ako lieky.

Po liečivých rastlinách siahali už naše prababky. Pomáhali im v liečení mnohých zdravotných neduhov. Niektoré z nich sa môžu pochváliť svojou všestrannosťou. Tieto 3 bylinky sa oplatí mať vo svojej záhrade.

Repík lekársky

Ak máte problém s dýchacími cestami alebo potrebujete zastaviť krvácanie, neváhajte siahnuť po tejto bylinke. Má sťahujúce vlastnosti, vďaka ktorým dokáže zastaviť krvácanie, o čom vedeli už aj starí Sasi. Vedeli ste, že v 15. storočí sa používal na bojiskách na ošetrenie rán ako zložka do lieku, ktorá sa volala „arkebuzová voda“, a ktorou liečili strelné rany? Listy z repíka je potrebné nasušiť a v prípade potreby použiť. Býva tiež vhodnou bylinkou pri problémoch s bronchitídou, hnačkou, hlienmi alebo zápaloch močových ciest.

Potraviny z vašej záhrady pre lepší spánok

Nechtík lekársky

Každý pozná nechtík vďaka jeho typickým žltým kvietkom, ktoré pripomínajú slnečný úsmev. Tento malý zázrak zlepšuje zrak a dokonca pomáha navodiť lepšiu náladu. Takže ak máte problém s jarnou únavou, ktorá teraz prichádza, neváhajte siahnuť po čaji z tejto bylinky. V minulosti sa používal nechtík lekársky pri bojoch s kiahňami a osýpkami. Ak máte problém s ďasnami alebo vredmi v ústach, vyplachujte si ich odvarom z nechtíka.

Zelený čaj ako liek či recept na večnú mladosť

Rebríček obyčajný

Rebríček najčastejšie nájdeme rásť práve na lúkach a z tohto dôvodu si ho ľudia mýlia s burinou. Nie je tomu tak, pretože rebríček sa už v minulosti využíval na zastavenie krvácania práve pre jeho účinky zrážanlivosti krvi. Dnes sa využíva najmä pri ochoreniach dýchacích ciest a často známej chrípke. Ak ste ho ešte neskúsili, je načase ochutnať čaj z tejto liečivej bylinky. Vraj ak okoštujete zelené listy z rebríčka obyčajného a požujete ich, pomôže vám to na stlmenie bolesti zubov.