5 výhod pestovania batátov plus recepty, ako ich využiť

5 výhod pestovania batátov Zdroj foto: Pixabay

Objavte výhody pestovania sladkých zemiakov – batátov.

Povojník batátový, alebo inak batáty či sladké zemiaky, ktorých domovom sú tropické oblasti Ameriky, si získali popularitu u mnohých záhradkárov. Nečudo. Ich pestovanie má niekoľko výhod. Spoznajte akých.

Batáty sú okrasné a úžitkové zároveň

Batáty sa dajú pestovať celoročne ako okrasná izbová rastlina. Majú totiž okrasné listy rôznych tvarov a farieb. Rovnako aj kvety, ktoré potešia nejedno oko. Pestovanie tejto zeleniny v črepníku je nenáročné.  Vyžaduje len pravidelnú zásielku. Ak sa však sladké zemiaky rozhodnete pestovať pre ich úžitkovú hodnotu, neobanujete.

V kuchyni majú slané aj sladké využitie

Batáty sa dajú pripravovať rôznymi spôsobmi. Či už ako chutná príloha, alebo sa z nich dajú pripraviť aj výborné koláče. Niekoľko receptov nájdete i v závere článku.

Pobyt a práca v záhradke balzam na telo aj dušu v ťažkých korona časoch

Zdravé hranolky pre deti

Dobrá správa pre milovníkov hranoliek. Ak sa chcete zdravo stravovať, nemusíte sa ich vzdať. Stačí si pripraviť batátovú verziu.

Batáty sú plné vitamínov a minerálov

V tejto zelenine nájdete veľa vitamínov skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, železo a množstvo vlákniny.

Zdravotné benefity batátov

Táto zelenina pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje zlý cholesterol, prečisťuje a tým zlepšuje trávenie a pomáha tiež pri problémoch zo zápchou.

Pestovanie sladkých zemiakov

Batáty sa pestujú zo sadeníc, ktoré sa vysádzajú na záhon po uplynutí jarných mrazov, a to druhý májový týždeň. Rastlina potrebuje dôkladnú zálievku najmä v prvé dni po vysadení. Pri správnej starostlivosti sa po štyroch mesiacoch môžete tešiť z prvej batátovej úrody.

sladke-zemiaky
Zdroj foto: Pixabay

Chutné recepty z batátov

Čokoládový koláč

Budete potrebovať:

4 veľké uvarené batáty

200 g  rozpusteného masla

2 vajcia

1 hrnček hladkej múky

6 lyžíc tekutého medu

6 lyžíc kakaa

Na dochutenie môžte pridať posekanú čokoládu alebo orechy

Postup:

Uvarené sladké zemiaky nakrájajte na kocky a rozmixujte. Pridajte vajcia a rozpustené maslo a rozmiešajte. Ďalej primiešajte kakao, med a múku s dvoma štipkami prášku do pečiva. Zmes vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte asi 25 minút.

Batátové hranolky

Budeme potrebovať:

Veľké rovné batáty

1 lyžicu octu

štipka soli a voda

Postup:

Sladké zemiaky nakrájané na hranolčeky dajte variť do osolenej vody, do ktorej ste pridali lyžicu octu. Po krátkom varení zemiaky vyberte a rozložte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte do chrumkava.