Ako pestovať zemiaky na slame

ako pestovať zemiaky na slame Zdroj foto: Pixabay

Nebaví vás okopávanie zemiakov? Ak áno, tak práve pre vás je ich pestovanie na slame ako stvorené. Prinášame vám tipy, ako pestovať zemiaky na slame.

Pestovanie zemiakov na slame je nenáročný spôsob, vďaka ktorému budete mať dobrú úrodu a lepší zdravotný stav tejto zeleniny. Hlavnou výhodou je, že nemusíte okopávať. Ak teda máte po ruke seno alebo slamu určite to vyskúšajte. Ako na to?

Ako pestovať zemiaky na slame

Zemiaky sa pri tomto spôsobe pestovania nesadia do zeme, ale len položia na povrch pôdy. V ďalšom kroku ich zakryjete vrstvou sena alebo slamy, ktorá bude hrubá minimálne 20 cm. Vrstva slamy vytvorí optimálne podmienky pre rast tejto zeleniny. Dodá všetko potrebné pre jej rast. Vzdialenosť rastlín na hriadke by mala byť približne 40 x 40 cm. Na rozdiel od tradičného pestovania síce takto pestovaným zemiakom trvá trochu dlhšie, kým vzídu, ale úrodu budete mať rovnakú, ak nie lepšiu. Je to pravdepodobne kvôli tomu, že zelenina má dlhšie zelenú vňať a dlhšie môže rásť a produkovať hľuzy.

5 najkrajších stromov do malých záhrad

Výhody pestovania zemiakov na slame

Okrem bohatšej úrody je veľkou výhodou fakt, že nepotrebujete zemiaky okopávať. Motyku nebudete potrebovať dokonca ani pri zbere úrody. Stačí totiž, že slamu rozhrniete a hľuzy zemiakov pozbierate.

Ďalšou výhodou takéhoto pestovania je, že úrodu môžete zbierať priebežne aj skôr, počas rastu zeleniny. Rastline to vôbec neuškodí a môže ďalej rásť.

3 bylinky, ktoré vám pomôžu vyzdravieť

Zemiaky sa dajú pestovať na slame aj tak, že zem pred tým nepooriete. Avšak pred vysádzaním na takúto pôdu rozložte vrstvu slamu, poukladajte hľuzy a opäť zakryte vrstvou sena alebo slamy.

Po jesennom zbere úrody potom slamu zapracujte do pôdy.