Ako bojovať so škodcami? Prilákajte na záhradu týchto 10 pomocníkov

Užitočný hmyz vo vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

V boji s nevítanými larvami, muchami, komármi či voškami vám môže najlepšie pomôcť tento hmyz. Prezradíme vám spôsob, ako bojovať so škodcami.

Kvety nie sú vo vašej záhrade iba na okrasu. Majú prilákať hmyz, ktorý nám môže byť užitočný. Ako a o ktorý hmyz ide? Tu je niekoľko pomocníkov, ktorí vám pomôžu v boji s komármi, voškami, muchami či inými škodcami v záhrade alebo sa postarajú o jej opelenie.

Užitočný hmyz vo vašej záhrade

Lienky – tento užitočný hmyz prilákate na kvety rebríčkov, zlatobyle, rudbekie alebo vratiča. Lienky vám pomôžu zbaviť záhradu vošiek.

Čmeliaky – pre týchto živočíchov sú najvhodnejšie kvety rúrkovitého tvaru, aké má napríklad zvonček, ďatelina, šalvia. Čmeliaky sú užitočné tým, že opelia aj také kvety, do ktorých sa včely nedostanú.

Včely samotárky – pre svoj život potrebujú nektár z drobných kvetov, ako sú napríklad sedmokrásky a iné. Aj keď med tieto včely nedávajú, postarajú sa zase o opelenie vašej záhrady. 

Bystrušky – vedeli ste, že tieto vzácne chrobáky sa živia slimákmi, slizniakmi a inými larvami? Okrem toho nepohrdnú ani vajíčkami múch a drobného hmyzu či niektorými semenami burín. Tieto chrobáky prilákate na vlhké miesta s bujnou vegetáciou. 

Modlivky zelené – milujú vyššie bylinky či trávu. Pomôžu vám s lúčnymi koníkmi, motýľami a muchami.

Pestrice – tento hmyz obľubuje sedmokrásky. Pestrice kladú vajíčka v blízkosti listových vošiek, ktoré sú obživou pre ich larvy.

Lumky – potrebujú divorastúce kvety. Lumky vám pomôžu v boji s voškami či larvami motýľov, chrobákov a múch.

Pavúky – okrem múch sa živia komármi, voškami či roztočmi.  Na záhradu ich prilákate vysadením rebríčka, fenikla či archangeliky.

Zlatoočky – tento hmyz sa živí vajíčkami a larvami pásavky zemiakovej.

Ucholaky – ich obživou sú vošky, roztoče alebo vajíčka hmyzu.

Podbeľ výborný na kašeľ aj dýchacie ťažkosti

Ako založiť kvetinovú lúku

Ak teda chcete na svoju záhradu prilákať vyššie uvedených pomocníkov, vymeňte svoj trávnik za lúku. Najlepšie obdobie na sejbu je marec a apríl. Pôdu si treba vopred prichystať, a to tak že ju pooriete. Do zeme však nepridávajte žiadne herbicídy. Semeno potom rozsypte povrchu a za tri týždne vám vzídu prvé rastlinky. Prvý rok lúčne kvety vytvárajú koreňový systém, preto lúku je potrebné kosiť 20 cm na zemou. Kosenie však nevynechávajte, je to dôležité na presvetlenie rastlín. V druhom roku sa môžete tešiť z krásnej zakvitnutej lúky.