Ako zabezpečiť súkromie na záhrade?

živý plot - súkromie na záhrade zdroj: pixabay.com

Bez ohľadu na to, či si chcete užívať relax vo vašej záhrade nerušene bez zvedavých pohľadov, alebo si len chcete vytvoriť tienisté miesto, prinášame vám päť skvelých tipov, ako zabezpečiť súkromie na záhrade.

Venujte pozornosť oploteniu vašej záhrady

 

Rozhodnite sa, na ktorých miestach potrebujete vo vašej záhrade zvýšiť súkromie. Zvážte dočasné aj trvalé možnosti, ktoré vyhovujú vašim potrebám aj orientácii záhrady. Kombinácia listnatých stromov so strategicky umiestnenými ihličnanmi v rámci oplotenia vašej záhrady ponúka vyváženú ochranu vášho súkromia. V závislosti od veľkosti vašej záhrady, pôdnych podmienok a úrovne osvetlenia vysádzajte listnaté stromy so svetlým vzdušným lístím ako napríklad breza, muchovník, kvitnúcu slivku prunus či jarabinu. Tieto stromy zabezpečia dostatok súkromia, ale zároveň prepustia aj potrebné svetlo do záhrady.

Ako na tvarovanie živých plotov

Skryte sedaciu zónu

 

Oblasti záhrady, kde trávite posedenia s rodinou či priateľmi a chcete si vychutnávať nerušené chvíle pohody a oddychu, vám pomôžu zabezpečiť živé ploty či kríky. Vytvorte si vo vašej záhrade pomocou živých plotov či kríkov nerušené miesto na sedenie. Použiť tiež možno “hradby” z dreva, kameňa alebo kovu, ktoré nielen zabezpečia súkromie, ale aj pridajú estetickej hodnote vašej záhrady. Spomínané prvky sú však drahšie.

 

Zvýšte výšku svojho oplotenia

 

Kombinácia plotu či mreží a popínavých rastlín, je výborný variant. Tiež živý plot, obľube sa tešia napríklad tuje.

 

Vodný prvok

 

Vodné prvky v záhrade síce nezvýšia vizuálne súkromie a nebránia zvedavým pohľadom z okolia, ale napríklad fontána či záhradné jazierko zvýši hlučnosť vo vašej záhrade a vaše rozhovory sa stanú súkromnejšími.

jazierko súkromie na záhrade
www.pixabay.com

Pergola alebo altánok

 

Osvedčené tipy, ako zvýšiť súkromie pri vašich posedeniach v záhrade. Navyše pergolu či altánok si dokážete zhotoviť aj svojpomocne.