Ako ošetriť byliny v záhradách a kvetináčoch?

Ako ošetriť byliny v záhradách? Zdroj foto: Pixabay

Viete, ako sa najlepšie postarať o vaše liečivé rastliny? Tu sú cenné tipy, ako ošetriť byliny v záhradách alebo kvetináčoch. 

Každý, kto pestuje liečivé rastliny vo svojej záhrade, alebo ak nemá priestor v kvetináčoch u seba v byte, musí vedieť aj niečo o ich starostlivosti. Spoznajte, ako ošetriť byliny, ako je napríklad saturejka, majoránka alebo estragon.

Saturejka

Saturejka je nízka rastlina, ktorá pochádza zo Stredomoria a Malej Ázie. Má biele kvietky a zvykne kvitnúť od júna do septembra. Obľubuje sucho a teplo, preto ju príliš často nezalievajte a už vôbec ju nehnojte. Najvhodnejšie obdobie na jej spracovanie a usušenie je práve v čase jej kvitnutia.

bylinky
Zdroj foto: Pixabay

Estragon

Tejto bylinke sa veľmi dobre darí aj na slniečku na okenných parapetoch ale i v tieni. Obľubuje pravidelné zalievanie, ale tuhú zimu už nie. Najlepším časom na vysádzanie je práve koniec apríla. Estragon môžete použiť v omáčkach, do polievok alebo môžete ho pridať aj do rôznych nátierok, ktoré si doma vyrobíte. Ako napríklad domáce bylinkové maslo alebo syrová nátierka. Bylinka je silne aromatická, v tomto prípade platí pravidlo: „Menej je viac.“

12 originálnych nápadov na bylinkovú záhradu v byte

Majoránka

Majoránka dokáže narásť až do výšky 40 cm a kvitne od polovice júla do konca augusta. Bylinka pochádza z Ázie, kde sa jej darí natoľko dobre, že tam rastie ako trvalka. U nás je letničkou, pretože tu máme iné podnebie a pôdu. Majoránka má zvláštnu, no príjemnú vôňu. Zalievať ju je potrebné iba v prípade dlhého sucha, pretože táto rastlina obľubuje teplo, rovnako ako občasné hnojenie. Majoránku môžete zrezať a tým ju omladiť, čím sa stane hustejšou. Používa sa najčastejšie ako korenie na mäso, ale aj do rôznych polievok. Môžete ju použiť nasušenú alebo čerstvú.