Čo vieme o pestovaní bazalky a jej využití?

Čo vieme o pestovaní bazalky a jej využití? Zdroj foto: Pixabay

Vôňa čerstvej bazalky je balzamom za každých okolností. Čo vieme o jej pestovaní a ako z nej mať čo najväčší prínos?

Vedeli ste, že listy bazalky sa môžu meniť podľa odrody? Listy môžu byť sfarbené od tmavofialovej po svetlozelenú, no chuť bazalky sa tým nezmení. Rastlina môže dosahovať výšku až 60 cm. Bazalke sa najlepšie darí v pôde bohatej na živiny a najviac potrebuje teplo v období medzi koncom apríla a májom. V tomto čase je najlepšie ak ju dáte do skleníka alebo na slnečný parapet, kde môže čerpať čo najviac tepla.

Netradičná liečivá záhrada, poznáte tieto málo známe bylinky?

Čomu sa vyvarovať

Ak chcete, aby vám bazalka neuschla, nesmiete ju príliš často polievať, pretože príliš časté zalievanie vedie k jej chradnutiu. Rovnako ak z nej často odtrhávate lístky po jednom a používate ich napríklad do varenia, bylinka časom uschne. Nerobte to už v tejto forme. Radšej si počkajte, kým vykvitne a naraz listy bylinky obtrhajte. Ak chcete, aby vám bazalka kvitla správne po celý rok, odtrhávajte listy z dospelej bazalky iba za pekného počasia, pretože táto bylina je veľmi náchylná na podnebie. Ak ich zozbierate v nesprávnom čase, môže sa stať, že o bazalku prídete úplne.

bazalka
Zdroj foto: Pixabay

Ako správne bazalku použiť

Listy bazalky sú veľmi silne aromatické, až natoľko, že môžu potlačiť vôňu iného korenia. Ak používate bazalku do varenia, stráca vitamíny, ktoré sú prospešné pre naše telo. Zdravé výťažky z bazalky prijmeme vtedy, ak ju nevaríme ale použijeme ju čerstvú priamo napríklad v šalátoch. Rovnako sušená bazalka je skvelým korením do ochutenia jedál, ale sušená stráca vitamíny, ktoré sú pre nás dôležité.

Čerstvú ju môžete použiť do šalátov, do cestovín alebo k rybacím pokrmom. Do rôznych omáčok ju pridajte až na úplný záver, ktorý dodá omáčke tú správnu, výraznú chuť, ktorú vie vytvoriť práve bazalka.