6 nápadov, ako kreatívne vytvoriť záhradu zeleniny, I.časť

6 nápadov, ako kreatívne vytvoriť záhradu zeleniny Zdroj foto: Pixabay

Zeleninové záhrady môžu byť rovnako krásne na pohľad ako kvetinové. Zmiešajte kreativitu so starým nábytkom. Prinášame Vám niekoľko nápadov, ako kreatívne vytvoriť záhradu zeleniny.

Vytvoriť záhradu podľa svojich predstáv dokáže každý jeden z nás. Nemusíte na to volať ani záhradného architekta. Postačí, ak skĺbite fantáziu so starým, nepoužívaným nábytkom. Takto môžete vypestovať svoju zeleninu v netradičných nádobách, pre ktoré stále dokážete nájsť využitie.

Zelenina pre začiatočníkov: Pestujte ju vo vnútri
  1. Stará sada zásuviek

Nepoužívané staré zásuvky môžu nájsť využitie ako kvetináč, ak sú usporiadané do rebríkovej štruktúry. Tým sa vytvorí na pohľad zaujímavý dojem. Do každej zásuvky tak môžete posadiť iný druh zeleniny, alebo bylinky. Zásuvky sú hlboké a pre svoje praktické využitie umožňujú priestor pre fantáziu ak chcete kreatívne vytvoriť záhradu zeleniny.

debnička
Zdroj foto: Pixabay
  1. Záhradná paleta

Staré palety môžete dnes využiť rôznymi spôsobmi, a to nie len na vytvorenie nového druhu nábytku (posedenie z paliet, posteľ z paliet a pod.) ale aj v záhrade. Palety vedia poslúžiť veľmi dobre aj ako nádoby na kompost, ale čo tak z nich vytvoriť stenu plnú zeleniny? Vytvoríte si ju úplne jednoducho. Zošijete látku na prednú stranu palety a na vonkajšiu časť zadnej strany. Naplňte paletu zeminou a potom ju otočte na bok tak, aby ste mohli vytvoriť štrbiny, kam budete ukladať rastliny. Uistite sa, keď paletu otočíte na bok, či ju máte dobre uchytenú, pretože ak ju naplníte zeminou, môže sa pod váhou pôdy prevážiť. Nezabudnite taktiež paletu pred týmto úkonom natrieť proti škodcom, ktorý požierajú drevo.

Ako a prečo pestovať biele reďkovky
  1. Zelenina v boxe

Obyčajná prepravka alebo drevená debnička je všetko, čo k tomu potrebujete. Naložíte do nej pôdu, pod ktorú uložíte igelit, aby zem neprepúšťala vodu a udržiavala všetky potrebné živiny. Môžete si v nej vypestovať šalátovú zeleninu, ktorá vás bude kŕmiť nasledovné týždne. Výhodou zeleniny v boxe je, že ju môžete premiestniť podľa potreby kam chcete. Zdvíhanie drevenej debničky naplnenej zeminou a bylinkami, či dokonca zeleninu môže byť pri prenose ťažkým úkonom. Preto ak máte čas a potrebné prostriedky, skúste si na debničku privyrobiť kolesá, vďaka čomu môžete box presúvať kamkoľvek, kde bude svietiť slnko.