Vypestujte si ľanové semeno, zázrak našich predkov

ako pestovať ľan Zdroj foto: Pixabay

O úžasných vlastnostiach ľanového vlákna sme si hovorili v predchádzajúcom článku. Dnes si povieme, ako si ho vypestovať u vás doma na záhrade.

Ľan siaty ( Linum usitatissimum) je nenáročná, zväčša jednoročná rastlina, ktorá kvitne belasými, zriedkavo i bielymi kvetmi. Plodmi sú guľaté tobolky, ktoré v sebe skrývajú desať žltohnedých semien. Má veľmi veľa odrôd. Delia sa na olejné, priadne a olejnopriadne. Ak sa ľan siaty rozhodnete pestovať vo vašej záhrade, prezradíme vám niekoľko dobrých rád, ako na to.

Úžasné vlastnosti ľanového vlákna, nenechajte ho upadnúť do zabudnutia

Ako pestovať ľan siaty

Ľanu sa bude dariť takmer v každom type pôdy. Záleží však od odrody. Priadne odrody je vhodnejšie pestovať v podhorských oblastiach, olejný ľan v južnejšie položených miestach. Keďže sa pôda po piatich rokoch vyčerpá, je vhodné jeho pestovanie striedať. Najvhodnejšie predplodiny ľanu sú zemiaky, jačmeň alebo ozimná raž. S prípravou pôdy treba začať už na jeseň. A to hlbokou orbou (aspoň 20 cm). Zo skúseností našich predkov, čím hlbšia je totiž hĺbka orby, tým dlhšie budú stonky priadneho ľanu.

Aké osivo vybrať

Pre naše končiny sa odporúčajú odrody ako napríklad Jordán, Tábor, Bonet. Ľan sa sadí najlepšie počas marca alebo na začiatku apríla. Pôdu predtým ešte treba prekypriť. V horských oblastiach sa odporúča s vysievaním počkať až po zamrznutých, čiže po 15. máji. Ľan by mal vyklíčiť cca po siedmich dňoch. Vtedy potrebuje aj najviac vlahy. Ak chceme mať dobrú úrodu, mali by sme pestované rastliny zbavovať burín. Tie to totiž môžu ľan udusiť a znížiť jeho kvalitu.

Ako pestovať zeleninu na balíkoch slamy

Kedy zbierať ľan

Ľan dosahuje štyri typy zrelosti. Zelenú, kedy celá rastlina býva zelená, iba spodné listy začínajú žltnúť. Rano žltú, kedy steblo je svetložlté a spodné listy začínajú odpadávať (optimálny čas zberu na vlákno), a žltú, kedy rastlina je žltá a zostávajú len vrchné listy. Ak pestujeme ľan pre semeno, zbierame ho počas štvrtej fázy, a to hnedej (steblo je žltohnedej farby bez listov, má iba na konci tobolku).