6 krokov, ako rozmnožiť fialku africkú

ako rozmnožiť fialku africkú Zdroj foto: mm/našazáhradka.sk

Táto izbová rastlina patrí medzi obľúbené kvetiny. Nečudo. Vie potešiť pestrofarebným okvetím a pomerne nenáročným pestovaním. Viete ako rozmnožiť fialku africkú.

Ešte pred výsadbou fialky si treba zaobstarať menší kvetináč. Nesaďte túto rastlinu do zbytočne veľkého črepníka. Bude totiž rozširovať koreňový systém a málo kvitnúť.

Ako rozmnožovať a presádzať fikus, tieto chyby nerobte

Africké fialky sa dajú bez menších problémov rozmnožiť listami. Treba však dodržať niekoľko pravidiel. Tu sú:

Výber správneho listu

Pre rozmnožovanie tejto rastliny je potrebné vybrať zdravý list najlepšie z vrchnej časti ružice. Zostarnuté listy zospodu rastliny nie sú na tento účel veľmi vhodné. A rovnako ani príliš mladý lístok, ktorý by nemal na vytvorenie novej rastliny dostatok energie.

Použite stimulátor rastu

Lístok odrežte aj so stopkou a jej koniec namočte najskôr do vody a potom do práškového stimulátora rastu. Ten reznú ranu dezinfikuje a podporí tvorbu korienkov.

Vložte list do pohára s vodou

Stopku lístka fialky dajte do pohára s vodou. Takto namočený lístok sa bude dať presadiť do kvetináča po mesiaci alebo dvoch. Až po tomto čase sa totiž na konci stopky vytvoria korienky.

Lístok s korienkami zasaďte do substrátu

Ako bolo spomenuté vyššie, zvoľte menší kvetináč, do ktorého dáte substrát na izbové rastliny. Vhodným substrátom a hnojením docielite, aby vám čoskoro zakvitla. Fialky po vysadení treba pravidelne kontrolovať, či sa neobjavujú škvrny na listoch a podobne.  Pozor na vysokú vlhkosť v ovzduší. Môže sa totiž na listoch vytvárať pleseň. Neumiestňujte ich ani na veľmi slnečné miesto. Vtedy môže kvet začať hnednúť.

Fialky nikdy nezalievať na listy a so zálievkou to nepreháňať. Rastlina je totiž citlivá na odhnívanie korienkov.