Škola vo vašej záhrade: Ako vyučovať deti doma?

ako učiť deti v záhrade Zdroj foto: Pixabay

V súčasnej dobe, keď väčšina škôl je zatvorená a mnoho detí stále zostáva doma, je každá rada, ako vašich najmenších vyučovať doma, cenná. Máme pre vás niekoľko nápadov, ako sa to dá aj u vás na záhrade.

Ako si vytvoriť vo svojej záhrade učebňu pre vaše deti? Všeobecne platí, že základom tohto nápadu je hra. Naši najmenší sa vďaka nej učia samostatnosti, spolupráci, a čo je dôležité, majú pohyb na čerstvom vzduchu. V súčasnosti, keď väčšina škôl zostáva stále zavretá, je každý nápad na výučbu našich detí veľmi užitočný. Vyskúšajte nasledujúce tipy.

škola v záhrade, deti
Zdroj foto: Pixabay

Výučba jazykov na záhrade

Možno ste sa s tým stretli a možno nie, na záhrade je výučba cudzích jazykov a slovenčiny celkom jednoduchá. Ako na to? Ukryte vo vašej záhrade slovíčka začínajúce na rôzne písmená abecedy, či už po slovensky, nemecky alebo anglicky. Dajú sa k nim následne hľadať slovesá, prídavné mená alebo doplniť celé vety.

Rady, ako dostanete do záhrady deti v každom veku

Ďalším nápadom je vymedziť pomocou špagátu alebo palice štvorec, v ktorom sa budú nachádzať rôzne predmety alebo známe rastliny či ovocie. Nechajte deti pomenovať v cudzích jazykoch, čo v štvorci vidia, alebo nech vytvoria príbeh, opis, báseň a podobne. Výber literárneho útvaru nechajte na nich. Zároveň ich nezabudnite povzbudiť, aby si všímali farby, vône, pohyb vetra a podobne.

Výučba matematiky

Vo vašej záhrade môžete zriadiť aj učebňu matematiky. S mladšími žiakmi sa dajú trénovať jednoduché počty tak, že sa ich spýtate napríklad koľko byliniek rastie v jednom záhone? Koľko riadkov má cibuľka alebo koľko hráškov je v jednom struku a koľko nám zostane, ak zjeme jeden, dva a podobne. Fantázii a vynaliezavosti sa medze predsa nekladú.

Chcete na záhrade umiestniť sadeničky zeleniny  a ešte neviete kam, na akú veľkú plochu a koľko rastlín použiť? Nechajte, nech vám to deti pomôžu vypočítať a vymerať záhon. Zadajte im len potrebné parametre ( vzdialenosť sadeničiek, počet riadkov a podobne) a možno výsledok vás príjemne prekvapí.