Čo ešte neviete o bazovom kvete?

baza Zdroj foto: Jana Táborská

Voňavé kvietky bazy nám slúžia nielen ako chutný sirup, ktorý všetci poznáme, ale aj ako prostriedok na preliečenie nášho tela. Viete niečo o bazovom kvete?

Každý z nás pozná lákavú vôňu rozkvitnutej bazy, ktorá pohladí naše zmysly. Práve teraz je čas podomácky vytvoreného sirupu bazy, na ktorý má každý svoj recept. Jeden si predstavíme aj v tomto článku. Ale okrem sirupu sa dá z bazy vyrobiť aj niečo iné okrem sirupu. Ako sa hovorí: „sto ľudí, sto chutí“.

Prospešné účinky bazy

Baza čierna je výborná na detoxikáciu a má močopudné účinky. Dokáže prečistiť močové ústrojenstvo a je výborná aj na čistenie pleti pre ľudí s citlivou pokožkou. Jej kvety obsahujú aminokyseliny a vitamíny B1,B2 a B6. Stačí, ak si pripravíte výluh podobne ako čaj a do neho namočíte vatový tampón, s ktorým si tvár očistíte. Jeden zo zázračných účinkov bazy je, že utlmuje bolesti sedacieho nervu. Ak máte problémy s bolesťami hlavy alebo chrbta, neváhajte siahnuť po tomto liečivom sirupe, ktorý nielenže výborne chutí, ale aj lieči.

Jahodová šťava 3-krát inak: Zistite, ako na to

Recept na bazový sirup

Na klasický bazový sirup potrebujeme:

30 – 40 kvetov bazy

2 citróny

40 g kyseliny citrónovej

2 l vody

1,5 kg kryštálového cukru

Dávajte však pozor, aby sa v baze nenachádzali čierne kvety, alebo aby nebola odkvitnutá. Ak bude odkvitnutá, nerobte z nej sirup, pretože čierne bobuľky už nie sú zdravé na výrobu tohto produktu z bazy. 

Postup:

Kvety bazy a citróny pokrájané na kolieska namočte do prevarenej vychladnutej vody, nechajte lúhovať 24 hodín. Potom kvety sceďte, pridajte cukor, kyselinu a dobre rozmiešajte. Nezabudnite si pred výrobou sirupu sterilizovať nádoby, do ktorých budete sirup plniť. Po naplnení tekutinou fľaše dobre zatvorte a uložte na chladné miesto.  

Bazový čaj

Vedeli ste, že z bazy si môžete pripraviť aj chutný čaj? Postačí vám 1 -2 kvety rozkvitnutého bazového kvetu. Kvietky opláchnite najprv pod vodou, aby ste sa zbavili prebytočných nečistôt z okolia. Odporúčame nazbierať kvety z lesa, nakoľko popri ceste na seba môžu naviazať priveľa škodlivých látok a výparov, ktorých sa tak ľahko nezbavíte. Môžete použiť aj litrový, sklenený džbán, do ktorého uložíte kvety bazy ale bez zelenej stopky. Zalejte horúcou vodou a pridajte med. Podľa chuti môžete neskôr pridať odšťavený citrón, ale najprv počkajte, kým trochu nevychladne, pretože horúca voda zabíja zdravé účinky citrónu. Do čaju si môžete tiež pridať ako kombináciu aj iné druhy byliniek. Napríklad mätu alebo jahodové lístky.