V čom spočíva tajomstvo krásy orchideí?

pestovanie orchideí Zdroj foto: Pixabay

Jedným z hlavných úspechov pestovania orchideí je správne zalievanie. Orchidea sa môže javiť ako nenáročná na pestovanie, ale opak je pravdou. Mnohým sa môže stať, že im orchidea nerozkvitne.

Orchidea a voda

Aby orchidea správne rástla, závisí to predovšetkým od správneho zalievania. Určite ste už zažili, že ste nejakú rastlinu prehnane zaliali a kvetina uhynula. Dôvod sa nachádza v nedostatočnom okysličení koreňov pri nadmernom množstve vody. Preto orchidey zalievajte vtedy, keď je substrát skutočne vyschnutý a vy nemusíte mať obavy z prebytočného zalievania. Každá orchidea bude rásť správne vtedy, ak bude prijímať dostatočné množstvo vody.

pestovanie orchideí
Zdroj foto: Pixabay

Orchidea a kvetináč

Pestovatelia orchideí určite vedia, že aby táto kvetina rástla, nesmiete ju pestovať v obyčajnej pôde, ale potrebuje svoj konkrétny substrát, ktorý je pre ňu určený. Môžete ho zakúpiť v záhradkárstve, alebo si ho objednať cez internet z pohodlia svojho domova. Rovnako ako priesvitný kvetináč, pretože substrát potrebuje svetlo. Ak uzavriete orchideu do tmavého črepníka, nebude sa jej dariť. Existuje mnoho druhov hnojív, z ktorých máte na výber. Stačí si vybrať to, ktoré bude mať dostatočné množstvo živín pre konkrétny pestovaný druh.

Orchidea a presádzanie

Ak presádzate túto rastlinu, nezabudnite z nej čistým rezom odstrániť všetky nahnité a poškodené časti. Postačí vám na to ostrý nôž alebo nožnice na ruže. Vyberte si také miesto, ktoré bude chrániť orchideu pred priamym slnečným žiarením a prvé tri týždne od zasadenia orchideu nepolievajte. Používajte iba rozprašovať.

6 nápadov, ako kreatívne vytvoriť záhradu zeleniny, II. časť

Poliať či nepoliať?

Najistejšia metóda, ako si overiť či orchidea potrebuje zaliať, je tá, ak skúsite substrát prstom. Ak je vlhký a chladný, nemusíte rastlinu polievať a už vôbec nie, ak odumierajú listy z orchidey. To býva znamením, že je preliata a má príliš vlhkú pôdu. Naopak, ak ucítite dotykom, že orchidea má suchú zeminu, neváhajte s vodou. Zalievať nemusíte naliatím vody z hora, ale môžete si prichystať nádobu s vodou, do ktorej kvetináč s orchideou ponoríte. Necháte ju v nej naloženú niekoľko hodín. Môžete tak urobiť raz týždenne, ale skúste sa predtým presvedčiť skúškou prstom.