Ako pestovať brusnice, červený zázračný antioxidant

ako pestovať brusnice Zdroj foto: Pixabay

Kyslomilné brusnice sa pestujú v našich záhradách menej. Zaslúžia si však rovnakú pozornosť ako čučoriedky.

Brusnica pravá ( Vaccinium vitisidaea ) patrí medzi veľmi zdravé ovocie. Nečudo. Veď sa v nej skrýva veľké množstvo prospešných látok. Za zmienku stojí napríklad vysoký obsah draslíka, vápnika, fosforu, mangánu alebo horčíka. Okrem týchto prospešných látok v červených bobuľkách nájdete aj vitamíny A, C, K, flavonoidy, antioxidanty,  vlákninu a významné organické kyseliny, ako je napríklad kyselina jablčná, citrónová a šťaveľová.

Brusnice a ich benefity na naše zdravie

Brusnice sú známe najmä vďaka svojim protizápalovým a dezinfekčným účinkom, hlavne na močové ústrojenstvo. Pozor však. Ak máte sklon k tvorbe obličkových kameňov, toto červené ovocie konzumujte radšej menej. Brusnice pomáhajú tiež pri reume, chrípke, hnačke, menštruačných bolestiach, cukrovke a na prevenciu rakoviny.

Pestovanie čili: Odstraňovať alebo neodstraňovať spodné listy?

Ako pestovať brusnice

Brusnice sú nízky krík s plytkými koreňmi. Ak chcete mať dobrú úrodu, zabezpečte im podmienky podobné ich prirodzenému prostrediu. To znamená, že milujú plné slnko a kyslú pôdu s pH 3,5 až 4,5. Zem s takouto pH má u nás málokto. Preto pôdu pred výsadbou je potrebné upraviť, a to pridaním rašeliny. Ťažkú ílovitú zem zase odľahčíte kremičitým pieskom. Nič nepokazíte, keď primiešate piliny alebo podrvenú kôru z ihličnanov.

Keďže brusnice majú plytké korene, pôdu veľmi nemusíte upravovať do hĺbky ( stačí cca 35 cm ). Sadenica, ktorú zakúpite, by mala mať dostatok výhonkov ( aspoň tri) a dobrý koreňový systém. Táto rastlina sa dá vysádzať počas celého roka, najvhodnejším obdobím je však jar. I keď sú kvety brusnice samoopelivé, vysaďte radšej dve sadenice odrôd, ktoré kvitnú v rovnakom čase. Najčastejšie používanými odrodami brusníc bývajú napríklad Koralle, Red Pearl, Early Black, Stevens a Linnea či Sanna.

Brusniciam neprospieva burina, preto sa starajte, aby ich okolie bolo zbavené plevelu. Okopávaniu sa však radšej vyhnite. Kry brusnice nevyžadujú náročný rez. Stačí, keď ich zbavíte starých a poškodených výhonkov. Okrem toho by ste mali skracovať priveľmi rýchlo sa predlžujúce výhonky vyrastajúce z plazivej stonky.

Brusnice vyžadujú vlahu. Týka sa to najmä južnejších oblastí Slovenska s menším množstvom zrážok. Na zavlažovanie používajte mäkkú vodu s nízkym obsahom solí a horčíka.