Ako pestovať baklažán v kvetináči

baklažán Zdroj foto: Pixabay

Vedeli ste, že baklažán je výborným druhom zeleniny, ktorý možno s úspechom pestovať v kvetináči? 

V prípade, že nemáte veľkú záhradu a predsa sa chcete tešiť z vlastnej úrody, vyskúšajte pestovanie v kvetináči. Vhodnou zeleninou na takéto pestovanie býva práve baklažán. Dariť sa bude všetkým odrodám, avšak najvhodnejšie sú tie menšie. V prípade vyšších budete potrebovať oporu, aby sa vám rastlina nezlomila. Tu je niekoľko tipov.

Vhodné odrody baklažánu na pestovanie v nádobách

Rosa Bianca

Tento obľúbený druh baklažánu si získal popularitu najmä vďaka jemne krémovej chuti. Jeho plody majú levanduľovo bielu farbu a dozrievajú za 80 dní. Baklažán Rosa Bianca dorastá do výšky maximálne 80 cm.

Ako pestovať brusnice, červený zázračný antioxidant

Long Purple

Baklažán Long Purple je ďalším vhodným typom na pestovanie v kvetináči. Jeho dlhé tmavofialové plody dozrievajú približne za 60 dní. Rastlina narastie do výšky okolo  75 cm.

Ako pestovať baklažán v kvetináči

Baklažány milujú slnko, preto nájdite miesto s najmenej šiestimi hodinami svetla. Ak ich dokážete v priebehu vegetačného obdobia posúvať tak, aby nasledovali slnko, váš baklažán bude ešte šťastnejší.

Premiestňovanie kvetináčov však nepomôže, pokiaľ žijete v chladnom prostredí. Ak je to možné, otočte nádobu každých pár dní, aby ste celú rastlinu vystavili slnku. Baklažánom sa to páči čo najviac.

Tiež je dôležité, aby ste umiestnili kvetináče s rastlinami na miesto, kde nebudú vystavené silnému vetru, pretože sa môžu zlomiť. Najmä keď sú silne zaťažené plodmi.

Čo sa týka nárokov na pôdu, nepoužite pôdu zo záhrady, ale kvalitný substrát s množstvom živín.

Pestovanie zo semena

Osivo sa vysieva do malých kvetináčov približne 8 týždňov pred posledným mrazom. Črepníky umiestnite do izby na parapet. Udržujte pôdu vlhkú pomocou sprejovej fľaše.

Klíčenie trvá až 10 dní. Po vyklíčení udržujte vlhkosť a nechajte rastliny rásť ďalších osem dní. Po uplynutí uvedeného času presaďte jednotlivé priesady do väčších kvetináčov. Pred vynesením črepníkov na záhradu alebo balkón baklažánu doprajte čas, nech sa aklimatizuje. Preto ho v prvý deň umiestnite navonok iba na jednu hodinu. Potom postupne čas predlžujte.

Pestovanie zo sadenice

Hotové sadenice sa dajú zakúpiť už vyklíčené. Pozornosť venujte aj výberu vhodného kvetináča. Vyberte nádobu s objemom najmenej 20 litrov. Korene baklažánu totiž potrebujú priestor a schopnosť absorbovať dostatok živín.

Nároky na vodu

Baklažán potrebuje dostatočnú zálievku počas celého vegetačného obdobia.